Hopp til innhold

Naziflagg vekker reaksjoner: – En dyp krenkelse

PST overvåker det høyreekstreme miljøet på Sørlandet i frykt for at det skal vokse. Natt til 9. april ble det hengt opp hakekors-bannere i Kristiansand, Oslo, Asker og Fredrikstad.

Audun Myhre

Direktør i stiftelsen Arkivet, Audun Myhre, mener nattens aksjonering er en dyp krenkelse av menneskene og familiene som har blitt berørt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Dette handler ikke om ytringsfriheten. Det handler om å krenke og tråkke på andre mennesker, sier Gunvor Andresen, leder av FN-sambandet i Sørvest regionen.

På Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand er Andresen og direktør i stiftelsen Arkivet, Audun Myhre, i ferd med å heise FN-flagget.

Natt til mandag 9. april, på 70-års dagen for menneskerettighetenes verdenserklæring og årsdagen for tyskernes okkupasjon i Norge, ble flagget revet ned og erstattet med et naziflagg.

Tre personer tilknyttet gruppen Nordfront er anmeldt for å ha hengt opp bannere med nazisymboler og løpesedler med høyreekstreme og fremmedfiendtlige budskap i byen i løpet av natten.

Heiser FN-flagget på Arkivet Kristiansand

FN-flagget ble på nytt heist ved Arkivet i Kristiansand, etter å ha blitt revet ned natt til 9. april og erstattet med et naziflagg.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Frykter vekst

Dette er ikke første gang Nordfront aksjonerer i landsdelen. 29 juli i fjor marsjerte medlemmer av gruppen gjennom Kristiansands gater.

Gruppen har også tidligere hengt opp plakater og bannere i landsdelen. I natt skjedde det samme også i Oslo, Asker og Fredrikstad.

– De har ikke blitt flere, men de har blitt mer aktive, sier Knut Aurebekk, leder for Politiets sikkerhetstjeneste i Agder (PST).

Ifølge Aurebekk er kun en håndfull personer på Sørlandet aktive i høyreekstreme miljøer. Selv om politiet ikke er veldig bekymret for dagens voldspotensial, følger de med på det høyreekstreme miljøet fordi de frykter vekst.

PST-lederen sier de følger med på gruppens tilknytning til Sverige, som har en annen voldsstatistikk og sterkere vekst enn de høyreekstreme gruppene i Norge.

Knut Aurebekk

PST-leder i Agder Knut Aurebekk sier de høyreekstreme miljøene i Agder ikke vokser, men at de har blitt mer aktive de siste årene.

Foto: Lars Eie/NRK

Ønsker oppmerksomhet

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har fulgt det norske høyreekstreme miljøet i en årrekke. Han sier denne aksjonen er et eksempel på hvordan gruppa bruker provokasjon for å skape oppmerksomhet.

– Det er neppe tilfeldig at det skjer på denne datoen, sier Strømmen.

Han påpeker at miljøet i Norge er marginalt, og at det ikke utgjør fare for demokratiet. Likevel understreker han at nasjonalsosialismen er en voldsideologi, noe Sverige har sett flere eksempler på.

– Det er dessverre grunn til å tro at det også vil følge vold i kjølvannet når man nå får et norsk miljø som er en del av dette.

Øyvind Strømmen
Øyvind Strømmen portrett

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen mener denne typen aksjoner blir gjennomført av høyreekstreme organisasjoner for å skape oppmerksomhet rundt organisasjonen.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

Sterke reaksjoner

Ikke siden 2. verdenskrig har et naziflagg hengt utenfor Arkivet i Kristiansand. Da ble flere mennesker torturert og drept i bygget, som fungerte som hovedkvarter for Gestapo.

Nå har FN-flagget fått plassen sin tilbake. Audun Myhre sier det gleder ham at reaksjonene mot aksjonen er massive.

Arkivet

Under 2. verdenskrig fungerte Arkivet som hovedkvarter for Gestapo i Kristiansand. Flere mennesker ble torturert, drept og sendt videre til konsentrasjonsleirer.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Gir dette inspirasjon om at arbeidet dere gjør er viktig?

– Vi vet dessverre at vi aldri blir ferdig med å jobbe for å lære av, og om historien, sier Myhre og legger til:

– Dette er for så vidt bare en bekreftelse på at vi hele tiden må jobbe med holdninger til det enkelte menneskets ukrenkelige verdi, og de demokratiske grunnverdiene vi ønsker å hegne om og bygge samfunnet på.

– Vi må jobbe enda mer bevisst for å sikre at den typen ekstrem ideologi som nazisme ikke brer om seg, sier Kristiansand-ordfører Harald Furre.

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,4 kr
Dyrest kl. 20 1,05 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %