NRK Meny
Normal

Frykter Oasen forsvinner

Songdalen KrF frykter at flertallet i kommunestyret vil presse Oasen skole ut av kommunen. Dermed kan 51 arbeidsplasser i kommunen forsvinne.

Oasen skole

Oasen barne- og ungdomsskole i Songdalen kan bli flyttet ut av kommunen. (Arkivfoto)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Hittil har den kristne grunnskolen leid tomta i bare noen år av gangen, men nå vil den leie tomt av kommunen for 30 år fremover, slik at skolen kan etablere seg, melder fvn.no.

Tilbyr 300 - krever 1000

Johnny Greibesland

Ordføreren mener 1000 kroner per kvadratmeter er en riktig pris. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Oasen med 51 ansatte og 213 elever har tilbudt å betale 300 kroner per kvadratmeter, mens kommunen vil ha 1000 kroner for kvadratmeteren.

– Vi har lagt til grunn at 1000 kroner er en passende pris. Vi kjøpte nylig et areal i Volleberg hvor vi betalte 1000 kroner. På Rosseland var taksten 1200 kroner per kvadrat. Oasen har også betalt 1000 kroner per kvadrat på noe av arealet de har leid, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp) til fvn.no.

Kommunestyret i Songdalen skal onsdag avgjøre hva kommunen skal kreve i leie for tomta på Birkelid.

– En skandale

Arne Skraastad i Songdalen KrF er oppbrakt. KrF hevder 1000 kroner per kvadratmeter er langt over markedspris.

– Jeg synes det er en skandale, utbryter lokallagslederen.

– Trekker en den ytterste konsekvensen helt ut, kan en risikere at Oasen skole blir nedlagt, sier Skraastad, som raskt legger til at et slikt scenario er lite trolig.

Han mener det er mer trolig at skolen kan bli nødt til å skifte kommune.

– Mister vi 51 arbeidsplasser i Songdalen kommune er det fryktelig. Mange av disse har valgt å bosette seg i Songdalen, som gir skatteinntekter til kommunen, samtidig som det skaper mange arbeidsplasser gjennom at folk også kommer fra andre plasser, sier Skraastad.

Kritiserer varaordføreren

Jone Nyborg

Jone Nyborg mener Høyre sitter med nøkkelen i saken.

Foto: Privat

Også Venstre-leder Jone Nyborg i Songdalen er oppbrakt.

– Det jeg synes er mest spennende er Høyres rolle i saken. De jobbet hardt for å få skolen til bygda og den ble i sin tid åpnet av Stortingets visepresident Inge Lønning (H). Nå virker det som om velviljen til Oasen er borte og at varaordfører Solveig Nordkvist (H) er samlynt med Ap og Sp, skriver Nyborg til NRK i en e-post.

– Kortene blandes

Solveig Nordkvist

Varaordfører Solveig Nordkvist i Songdalen kommune. (Arkivfoto)

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Varaordføreren sier hun overhodet ikke kjenner seg igjen i den beskrivelsen.

– Så mye subjektiv synsing som det har vært i denne saken, så må jeg si det er mange som overreagerer. Vi har ikke vært vanskelig i det hele tatt, avfeier Nordkvist.

– Her blandes kortene en del. Det sies at vi er imot skole. Det er ikke det det dreier seg om. Det dreier seg om å få en økonomisk sunn takst på dette, sier Nordkvist.

Hun understreker at Høyre fortsatt vil ha skolen i kommunen, og håper nå å komme frem til en leie både skole og kommune kan leve med.

– Kan vi finne noe et sted imellom her som kan være brukbart for begge parter så synes jeg det må være greit, sier varaordføreren.

– Uheldige konsekvenser

Arne Mikalsen som sitter i det kommunale foreldreutvalget i Songdalen og har barn ved Oasen håper leien blir så lav som mulig.

– Folk har flyttet hit til Songdalen på grunn av denne skolen. Blir skolen flyttet til en annen kommune, vil det ha uheldige konsekvenser. Mange vil nok da ta barna sine ut av skolen og vi får mindre arbeidsplasser, sier Mikalsen.