Frykter hetsing av familiene

I bygda hvor alle kjenner alle, har Lyngdal kommune satt i gang hele kriseberedskapen sin for å hjelpe de siktedes familier og venner.

Tina Jørgensen

15 ÅR SIDEN: Her søker politiet etter spor under bybrua i Stavanger i november år 2000. Ikke før nå har drapet blitt knyttet til Lyngdal.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Det verste som skjer, er om dette blir en hetsekampanje, sier rådmann Norman Udland i Lyngdal kommune.

Fredag ble fire menn som bor eller har bodd i kommunen varetektsfengslet siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

Norman Udland, rådmann i Lyngdal kommune

Rådmann Norman Udland sier de nye pågripelsene i Tina Jørgensen-saken preger Lyngdal.

Foto: Lyngdal kommune

– De som står rundt i denne saken er også ofre. De er like overrasket som resten av oss, sier rådmannen.

Skolene er forberedt

Han sier at Lyngdal er såpass lite at de fleste nå kjenner til hvem som er pågrepet, selv om politiet ikke har gått ut med navn.

– Det er jo snakk om familier. På mandag vil skolene også være overvåkte og i beredskap for å ta vare på barna som er involvert, sier Udland.

Oppsøker ikke familiene

Samtidig har ikke kommunen tatt direkte kontakt med familiene.

rosfjord camping

På campingplassen langs denne stranden ferierte Tina Jørgensen i ungdomsårene. Bakover er Lyngdal kommune, hvor Tina ble kjent med de fire som nå er pågrepet i saken.

Foto: Rosfjord Strandhotell

– Siden politiet ikke har gått ut med navn, kan vi ikke ta direkte kontakt med familiene. Det blir i så fall basert på spekulasjoner og ryktene vi har hørt, noe som blir helt feil, sier Linn Berstad som er leder av kriseteamet og avdelingsleder for psykisk helse i kommunen.

– Men vi er helt tilgjengelige og tar alltid telefonen. Vi er her både for de pårørne og andre som trenger støtte, sier Berstad.

På sine hjemmesider oppfordrer Lyngdal kommune «innbyggerne til å vise omsorg for hverandre i en tung tid for lokalsamfunnet, og minne hverandre på viktigheten av å ikke forhåndsdømme noen av sine sambygdinger».