Froland får Sørlandets største fengsel

Froland vant kampen om å få det største fengselet i landsdelen. Mandal trakk det korteste strået, men fengselsadministrasjonen havner i kommunen.

Blakstdaheia fengsel i Froland

Det nye fengselet i Froland skal bygges på Blakstadheia.

Foto: Axis.as/Kuvaas

Det opplyser ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen.

Andersen var lettere skuffet da han snakket med NRK tirsdag ettermiddag etter å ha blitt orientert av Justisdepartementet. Ifølge ordføreren ble vedtaket gjort mandag denne uken.

Ordfører Mandal Alf Erik Andersen

I sin første tale som ordfører i Mandal, gjorde Alf Erik Andersen (Frp) det klart at byen bør ha hovedkontoret for det nye fengselet som skal bygges på Sørlandet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Etterlengtede arbeidsplasser

Stortinget har tidligere vedtatt at det skal komme omkring 300 nye fengselsplasser på Sørlandet. Trolig betyr vedtaket at det blir opp mot 200 fengselsplasser i Froland, mens det kommer omkring 100 plasser i Mandal.

Andersen har fått beskjed om at fengselsadministrasjonen imidlertid havner i Mandal.

Det antas at fengselet i Froland vil genererer omkring 250 arbeidsplasser, mens fengselet i Mandal vil skape omkring 150 arbeidsplasser.

Agderposten skrev i forrige uke at mye tydet på at fengselsadministrasjonen på Sørlandet ble plasser i Froland, og at Mandal fikk det største fengselet.

Gruppeleder for Frp i Aust-Agder fylkesting og bystyrerepresentant i Arendal, Åshild Bruun-Gundersen sa til avisen at hun hadde fått sterke signaler om at regjeringen ville plassere administrasjonen i Froland.

– Nå ble jeg glad

Ordfører i Froland, Ove Gundersen (KrF), tok nyheten med stor begeistring da NRK kontaktet han tirsdag ettermiddag.

Ove Gundersen

Ordfører i Froland, Ove Gundersen (KrF), har jobbet lenge for et endelig svar om fengselet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Dette er en kjempegod nyhet. Det er så viktig for Froland og regionen her, det betyr mye, ikke minst i forhold til arbeidsplassene, sier Gundersen.

– Dersom det er riktig at det har vært en snuoperasjon, hadde du forventet det?

– Vi hadde et håp, fordi vi mener at vi har de beste begrunnelsene her i Froland, og sett i sammenheng med fylkesvedtaket så mener vi at det logiske er at de fleste arbeidsplassene og fengselsplassene havner her, sier ordføreren.

Saken oppdateres.