Hopp til innhold

Fra tiggerkopp til strikkepinner

Strikking og arbeidskurs skal redusere tigging på norske gater. Det er hvert fall dette Kristiansand-prosjektet jobber for.

Tigger Kristiansand

Tigger Kristiansand

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Målet med prosjektet er å få tiggere bort fra norske gater ved å hjelpe dem ut i arbeid. Foreningen ønsker å gi dem kompetanse og selvtilliten, og muligheter for lønnet arbeid eller hjelp til oppstart av egen virksomhet i hjemlandet.

– Vi tror at de som vil hjelpe tiggerne ikke nødvendigvis skal bruke tiggerkoppen, sier Bjørn Øyvind Fjell.

Han er styreleder for «Fra tiggerkopp – Norge». Prosjektet startet som et pilotprosjekt i fjor, da under navnet «Fra tiggerkopp til skrujern».

Vanskelig å få kontakt med menn

– Pilotprosjektet tok først og fremst sikte på å gi strikkekompetanse til kvinnene som satt på gata i Kristiansand og andre steder. Erfaringene er at en god del har fått både strikkekompetanse, litt inntekt og ikke minst økt selvrespekt, sier Fjell.

Styreleder for "Fra tiggerkopp - Norge" - Bjørn Øyvind Fjeld

Styreleder for Fra tiggerkopp – Norge» – Bjørn Øyvind Fjeld

Foto: Anne Torhild Nilsen/NRK

– Ved overgang til det nye året hadde vi kurs for kvinner i Romania. Det er nå to grupper på 15–20 kvinner som sitter og strikker i Romania, og som gjennom det får økt selvrespekt og litt inntekter.

Styrelederen forteller at det er vanskeligere å få kontakt med mennene enn kvinnene, men mener at de har klart begge deler.

– Vår målsetting er å kunne tilby arbeidstrening på ulike praktiske områder. Vi håper å kunne etablere virksomhet, primært i Romania. Da får de brukt sine evner til å brødfø seg og sine familier på en god måte, sier han.

Vil utvide

Det er etablerte menigheter og privatpersoner i Kristiansand som står bak prosjektet som tar sikte på å få romfolk i arbeid. Prosjektet startet i Kristiansand, og planen er å trekke det til flere storbyer i landet.

– Strategien er at vi satser på å rekruttere medlemmer som så betaler en medlemskontingent. Da tenker vi 1000 kroner per år for enkeltmedlemmer, 5000 kroner for bedrifter og 10 000 kroner for kirker, menigheter og foreninger som vil være med. Dette tror vi vil gi oss en basisøkonomi.

– Justisdepartementet gir bare støtte til bidrag i Norge, så det fikk vi avslag på i år. Det er mulig å hente inn midler fra utenriksdepartementet og EØS, men det krever tid og arbeid.

Fjell forteller at organisasjonen nå er i gang med å etablere seg i Romania som en «Non governmental organization». Han forteller at en slik etablering er en forutsetning for å kunne gå videre med arbeidet på hjemstedet til dem de ønsker å hjelpe.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %