Flere tiggere skjelt ut på åpen gate

I løpet av helga havnet natteravnene i Trondheim borti to episoder hvor tiggere ble trakassert av nordmenn på gata. Kirkens Bymisjon frykter atferden.

Tiggere i Trondheim

Flere tiggere har blitt trakkassert i Trondheim i løpet av de siste dagene. Natteravnene opplever stadig flere episoder.

Foto: Vigdis Wågø-Wares

Natteravnene i Trondheim fikk i løpet av helga med seg to episoder der utenlandske tiggere ble åpenlyst trakassert på gata.

Og det som verre var, sier natteravn og kveldsleder, Connie Beate Leite, var behandlingen av en forbipasserende som prøvde å bryte inn:

– Da vi kom til stedet blødde mannen kraftig fra ansiktet, og han klarte så vidt å stå på det ene beinet, sier hun.

– Sparket 20 ganger

Karl Sellgren i Natteravnene

Karl Sellgren i Natteravnene og Kirkens Bymisjon, er bekymret for tiggernes sikkerhet.

Foto: privat

Vedkommede hadde kommet forbi en gjeng med nordmenn som drev å trakkasserte en utenlandsk tigger på gata. Mannen hadde gått i mellom gjengen og tiggeren, men fikk da kraftig juling.

– Han var litt beruset da han gjenfortalte historien, men han mente selv at han hadde blitt sparket omtrent 20 ganger. Vi sendte ham i taxi til sykehuset, sier Leite.

Like etter denne episoden ble natteravnene vitne til en ny. Denne gangen var det en svensk mann som skjelte ut ei kvinne.

– Vi gikk bort, men kvinnen signaliserte at det gikk bra. Hun ville ikke ha hjelp, sier Leite.

17-åringer måtte gripe inn

Karl Sellgren er fagansvarlig i Kirkens Bymisjon, og er bekymret for det som nå skjer.

– Dette er alvorlige hendelser, og vi har ikke opplevd dette så intenst tidligere, sier han til NRK.no.

I forrige uke var to 17 år gamle jenter også vitne til at en norsk mann i 50-årene drev og kjeftet på en tigger i Trondheim sentrum. De to jentene gikk også i mellom tiggeren og mannen, og tilkalte hjelp fra politiet, som aldri dukket opp.

– Dette er en stygg sak, og her burde politiet ha kommet, sier Sellgren.

Torkjel Rendal er seksjonsleder ved vakt og beredskapsseksjonen i Sør-Trøndelag politidistrikt. Han sier at politiet har nulltoleranse for vold.

– At vi ikke nådde frem i tide og at personen forsvant for oss er beklagelig, men det skjer av og til, sier han.

– Amper stemning

Connie Beate Leite og gjengen med natteravner, sier de aldri før har opplevd så mange lignende hendelser ved tidligere anledninger.

– Det var ganske intenst denne helga, og vi i gruppa har jo prata litt om det. Kanskje kan det ha en sammenheng med den spente situasjonen som nå er med flyktninger og alt det som skjer i Sverige. Det virker som stemninga er litt amper, sier hun.