Fra Kapp til Kapp

Etter nesten et år på sykkelsetet kom tre norske gutter i dag i mål.

Endelig fremme

I mål: Det tok nesten et år, men det ser ut som guttene synes det var verdt det. Fra venstre: Øyvind Nystad Handberg, Andreas Doppelmayr og Jørn Wichne Pedersen, alle født i 1986.

Den 25. august i fjor la Øyvind Handberg, Jørn Wichne Pedersen og Andreas Doppelmayr ut på en sykkeltur som får selv Tour de France-rytterne til å virke pingleaktig.

Etter å ha startet på Nordkapp for nesten et år siden, kom de tirsdag frem til sydspissen av Sør-Afrika.

Ved Nordkapp

Turstart: Ved Nordkapp, 25. august 2009.

Foto: kapptilkapp.no / Andreas Doppelmayr

De har syklet fra Kapp til Kapp, en reise på rundt 25.000 km og gjennom 20 land, forteller Jørn Wichne Pedersen fra Mandal.

- Lengre enn vi trodde

- Det var litt lengre enn vi trodde, det er jo ofte slik, sier mandalitten til NRK etter sykkelturen som tok nesten et år.

- Vi startet på Nordkapp 25. august i fjor. Derfra syklet vi over Finnmarksvidda, så gjennom Finland, så Russland, så Ukraina, Moldova, Romania, Bulgaria, Tyrkia, Syria, Jordan, Israel, Egypt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, og nå er vi her på Kapp Agulhas, det sydligste punktet i Sør-Afrika, oppsummerer Wichne Pedersen.

Kartinnstruksjoner i Moldova

Kartinstruksjoner i Moldova.

Foto: kapptilkapp.no

Mandalitten sier det er en merkelig følelse og endelig være ferdig med den ekstreme sykkelturen.

- Det har vært rart. Det har vært et år med mye moro, men også mye slit. Det er godt å komme frem, men det er med blandede følelser, mener Wichne Pedersen.

- Men det er noe vi har sett frem til på mange dager. Spesielt de dagene det har vært motvind, eller vi har vært skikkelig sliten eller syk, sier han.

Overnatting i bassengkjeller i Tyrkia

Mye rare overnattingssteder: Overnatting i en tyrkisk bassengkjeller.

Foto: kapptilkapp.no

Var i tvil selv

Ingen av de tre kompisene hadde spesielt med hverken sykkel- eller turerfaring før de kom opp med idéen om å sykle fra Kapp til Kapp, og skepsisen fra andre i vennegjengen var stor til hvorvidt de tre kom til å nå Sør-Afrika.

- Vi lurte jo fælt selv også på om vi kom til å klare det, innrømmer 24-åringen.

I sudan

Godt og varmt i Sudan.

Foto: kapptilkapp.no

- Det som har overasket meg egentlig i mange land, er hvor vennlig folk er. Hvor gjestfrie og hyggelige de er mot folk som ser skitne ut og ikke har dusjet på en uke. Spesielt fattige har vært spesielt hyggelige. Når vi skitne syklister kommer, så har vi fått sove sammen med dem på det ene soverommet de har. Det er de kveldene der som har gjort størst inntrykk, mener Wichne Pedersen.

- Ta sjansen

Mandalitten oppfordrer folk som går rundt å bærer på en vågal drøm til å bare sette et tidspunkt å hoppe i det.

Skolebesøk i Malawi

Skolebesøk i Malawi.

Foto: kapptilkapp.no

- Det bli fort at man skal utsette å utsette å utsette før man gjør det. Vi begynte også å snakke om det tre år før vi gjorde det, men vi bestemte oss for at når vi var ferdig med bachelorgraden, så skulle vi bare gjøre det, sier Wichne Pedersen.

Og slik ble det.

- Det er bare å tro på seg selv, oppfordrer sykkelfantomet.

Nå blir det velfortjent feiring og ferie i Afrika før det bærer hjem i September.

Se mer av guttenes utrolige ferd på kapptilkapp.no.

Endelig fremme i Sør-Afrika

Startet turen på Nordkapp: Etter et utrolig år kom guttene frem til Kapp Agulhas i Sør-Afrika.

Foto: Andreas Doppelmayr