NRK Meny
Normal

Fra flaska til fallskjerm

Tore Nagel (66) er Norges eldste basehopper. På slutten av 90-tallet byttet han ut alkohol med basehopp, og han er fortsatt en aktiv hopper.

Tore Nagel i fritt fall

Tore Nagel i fritt fall fra fjellveggen.

– Basedrømmen har jeg hatt siden jeg så det første hoppet fra Trollveggen. Da var jeg fyllik. Jeg turte aldri å melde meg på fallskjermkurs, men jeg meldte meg på i fylla. De første femti-seksti hoppene gjorde jeg med promille, sier Nagel i dokumentaren om seg selv.

Nagel bor nå i en hytte i Hemsedal, men har før det bodd rundt syv år alene på en støyl i Bygland, uten strøm.

– En legendarisk skikkelse

NRK sendte fjerde juledag en dokumentar om mannen, som har levd og lever et fascinerende liv.

Dokumentaren har fått navnet «Fritt Fall», og sendes på NRK1 klokken 22.10. Filmen er stort sett spilt inn på Sørlandet, og det er sørlendingen Kristian Landmark som er regissør og produsent.

– Tore har vært en legendarisk skikkelse for meg i rundt femten år, og så viste det seg at han var en god venn av min svigerfamilie. Jeg gikk inn i prosjektet uten å vite om det lå noen god historie der, men det gjorde det, sier Landmark.

Tore Nagel

Kristiansanderen Tore Nagel har i flere år bodd på en støyl i Bygland, men har nå flyttet til en hytte i Hemsedal.

Foto: Fra "Fritt fall"

Med seg på laget har han hatt Marius Christiansen, som også har laget musikken til tv-serien «Valkyrien». Filmen har tatt tre år å lage.

– Tore er en ærlig formidler, som er unik og usnobbete. Han har gitt meg fullstendig frie tøyler, og skal selv se filmen for første gang på NRK. Jeg er veldig spent på hva han synes, men han har insistert på å ikke se noe før premieren, sier Landmark.

Alkoholiker siden første slurk

Nagel sier i filmen at han har vært alkoholiker siden første gang han smakte øl, da han var 15 år gammel. I dokumentaren forteller han flere historier fra et langt liv med alkohol. Torsdag 18. juni 1996 sluttet han å drikke, og fant fort noe minst like risikabelt å bruke tiden på.

– Jeg begynte med fallskjermhopping igjen etter å ha vært edru i tre måneder. Jeg gidder ikke reflektere over om det er en erstatning, men det er ganske påfallende at jeg da begynte å hoppe mer og mer veldig raskt etter jeg ble edru, sier han i filmen.

Se hele dokumentaren under:

Nagel basehopper