Forventer penger til to nye fengsler

To spente ordførere forventer at det kommer penger til byggestart av de nye fengslene i Agder i revidert nasjonalbudsjett torsdag.

Fengsel i Mandal

Slik ser arkitektene for seg at fengselet i Mandal skal se ut.

Foto: HLM arkitektur

I fjor i statsbudsjettet ble det klart at det skal bygges nytt fengsel i Agder med til sammen 300 plasser.

I år ble det kjent at 200 fengselsplasser skal ligge i Froland, mens 100 plasser legges til Mandal. Der skal også administrasjonen ligge. Men pengene lar vente på seg.

Alf Erik Andersen

Mandalsordfører Alf Erik Andersen håper på byggestart i Mandal i 2017.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Torsdag legges revidert nasjonalbudsjett fram og begge ordførerne har forventninger om at det kommer penger til byggingen.

– Nå som det er bestemt at det skal etableres fengsel, forventer jeg at det ligger penger i revidert nasjonalbudsjett, sier mandalsordfører Alf Erik Andersen til NRK.

Han håper at byggestart kan bli i år og at fengselsavtalen om soning i Nederland blir avviklet.

– Jeg må innrømme at jeg er ganske spent. En er aldri sikker på slike ting. Jeg jobber helt til vi er i mål, sier Andersen.

Ifølge Fædrelandsvennen får ordførerne ønsket sitt oppfylt. Avisen skriver at pengene kommer og at bygging starter neste år.

Fisket på landsmøtet

Andersen var på landsmøtet for Fremskrittspartiet for nesten to uker siden. Han forsøkte da å få opplysninger om penger til fengslet, siden Frp sitter i regjeringa.

– Jeg prøvde så langt som mulig å få noen signaler fra justisministeren og andre som har med dette å gjøre, men det satt langt inne. Jeg reiste hjem med like stor spenning som da jeg reiste inn, forteller Andersen.

Han innrømmer at han ikke er sikker på om pengene kommer i revidert nasjonalbudsjett.

– Jeg hadde blitt skuffet. Kommer ikke pengene nå, så må det legges inn i statsbudsjettet til høsten. Men det ville ha vært taktisk veldig uklokt av mine partifeller fordi vi har et valg foran oss, mener mandalsordføreren.

Tror pengene kommer

KrF-ordføreren i Froland, Ove Gundersen regner med at pengene kommer. Både i Mandal og i Froland er arbeidet på fengselstomtene begynt.

Ove Gundersen

Frolandsordfører tror pengene til byggestart av fengslene kommer i dag i revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg tror regjeringa har lagt penger i potten. Det ville ha vært skuffende om det ikke skjedde, men jeg regner med pengene kommer, sier Gundersen.

Han sier at han ikke er sikker i sin sak.

– Det er kamp om midlene i budsjettarbeidet. Nasjonalt er man presset på at pengene skal strekke til alle gode formål. Pengene må komme nå eller til høsten, tror Gundersen.

Han velger å stole på vedtakene som er gjort i saken og signalene de har fått.

– Kommer ikke pengene nå vil det være et skjær i sjøen, mener Gundersen.