Hopp til innhold

Forslag om væpnet hverdagspoliti møter motbør

En rekke tunge politiinstanser vender tommelen ned for regjeringens forslag om et væpnet politi.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), stortingsrepresentant fra Aust-Agder er kritisk til bevæpning av hverdagspoliti.

Foto: Scanpix

Blant dem som er kritiske til forslaget, er Norges Politilederlag, Politihøgskolen, Hovedverneombudet for politi- og lensmannsetaten, Det kriminalitetsforebyggende råd, LO og akademikerforeningen Samfunnsviterne.

I regjeringens forslag til ny våpeninstruks åpnes det for at politiet i enkelte distrikter kan bære våpen til hverdags, der politiet selv mener det er nødvendig.

Myndigheten til å avgjøre hvem som skal bevæpnes, foreslås flyttet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet (POD). Høringsfristen gikk ut tirsdag.

Motstand på Stortinget

Også på Stortinget vil justisminister Anders Anundsen (Frp) møte kraftig motstand. Støttepartiene Venstre og KrF har varslet at de vil ta saken til Stortinget dersom instruksen blir vedtatt. Arbeiderpartiet har programfestet at de er imot generell politibevæpning.

– Dette er et forslag som Anundsen bare kan skrinlegge. Det er en radikal endring av politiets framtoning som bare Høyre og Frp ønsker, uttalte KrFs justispolitiske talsmann Kjell Inge Ropstad, til NTB i august i år.

Frykter eskalering

Flere av høringsinstansene frykter at et væpnet politi vil føre til mer våpenbruk.

– Det er grunn til å frykte at bevæpnet politi genererer bevæpning av kriminelle i langt større grad, og på et mindre alvorlig kriminalitetsnivå, enn hva som er tilfellet i dag, skriver Det kriminalitetsforebyggende råd i sin uttalelse.

I flere av høringsuttalelsene pekes det også på at Norge står i en særstilling i Europa med sitt ubevæpnede politi, noe som både understreker etatens sivile preg og fører til langt færre skyteepisoder enn for eksempel i vårt naboland Sverige.

«Ett politi»

Norges Politilederlag mener det ikke er behov for en generell bevæpning, fordi både en- og tohånds våpen ligger tilgjengelig i politibilene. I tillegg mener laget at det er svært viktig at politiet opptrer likt over hele landet.

– Selv om vi er et sammensatt land med store variasjoner, er det stor oppslutning om visjonen om «ett politi». Åpnes det for generell bevæpning noen steder, vil det raskt bli et stort press om generell bevæpning som en landsomfattende ordning, skriver de.

Det vil i tilfelle være en utvikling det vil være vanskelig, om ikke umulig å snu, mener flere av høringsinstansene.

– Mangler utredning

Politihøgskolen peker i sin uttalelse på at forslaget kan få store konsekvenser for både politiet og publikum.

– Vi kan ikke se at dette forslaget er skikkelig utredet, skriver høyskolen i sin uttalelse.

Det samme mener akademikerforeningen Samfunnsviterne, som påpeker at forslaget ikke er fundert «verken på kunnskap om behovet for eller effektene av en generell bevæpning av politiet».

Det var Politiets Fellesforbund som i 2012 krevde å få endret våpeninstruksen, først og fremst for å trygge politifolks egen sikkerhet. Men flere av høringsinstansene påpeker at de alvorligste hendelsene der politifolk er blitt skadd, har skjedd under væpnede politiaksjoner. (©NTB)

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %