Flytrafikken igang igjen

Kristiansand Lufthavn Kjevik er åpnet og flytrafikken går nesten som normalt.

Kjevik
Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

- Slik situasjonen er nå så er vi gjenåpnet og flytrafikken innenlands vil i stor grad gå som normalt. Det sier Lufthavnsjef på Kjevik, Thomas Langeland.

Men det er ingen flyforbindelse til utlandet fra Kjevik. Det vil si at flyavgangene til København og Amsterdam fortsatt er kansellert.

SAS-maskinene går nå som normalt, bortsett fra utenlandsflyene. Norwegians maskin til Oslo klokken 17.35 er også satt opp som normalt.

Askesky på vei

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull på Island dirigerer flytrafikken.

Foto: Olafur Eggertsson / REUTERS

Det er svært usikkert hvor lenge luftrommet kan være åpent for flygninger. Ifølge Meteorologisk institutt er en ny askesky på vei mot Sør-Norge det neste døgnet.

– Hvordan ser det ut framover mot ettermiddagen?

– Ettermiddagen ser grei ut, men prognosene våre sier at mot kvelden så er det fare for at denne askeskyen nok en gang vil komme inn over Sør-Nørge, sier Langeland.

Prognosene som Avinor baserer seg på, kommer fra Met Office i London. Prognosene blir oppdatert hver sjette time og danner grunnlag for tilsvarende beslutninger i alle land i Europa. Neste prognose kommer klokken 15.

LES: Luftrommet kan bli stengt

Første fly landet

I fem dager har Kjevik vært stengt på grunn av aske fra vulkanen på Island, men om en halv time lander et fly fra Oslo. Det sier stasjonssjef hos SAS på Kjevik, Tor Erik Egerdahl.

– Det vi har fått beskjed om er at vi får inn en Oslo-maskin som lander litt før halv ni, og som går igjen etter ordinær rute ti på ni, den skal gå som normalt, sier han.

– Betyr dette at man er i ferd med å åpne flyplassen for vanlig trafikk?

– Ja, det gjør det. Det er et begrenset rutetilbud og vi har fått beskjed om at det vil bli kjørt et begrenset rutetilbud i hele landet unntatt Kirkenes. Og det betyr at Kjevik vil få et begrenset tilbud.

Her kan du sjekke flyplassene verden over