Flomskader for over en halv milliard

Antall skader etter storflommen på Sørlandet i begynnelsen av oktober har nå kommet opp i 3300, og erstatningen har foreløpig passert en halv milliard kroner. Flommen er en av de verste i Norge gjennom tidene, ifølge Finans Norge.

Flom Drangsholt

Flommen som rammet Sørlandet for drøye to uker siden er en av de verste i Norges-historien. Allerede til helgen er det varslet at et nytt uvær vil treffe landsdelen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Dette er en av de verste flommene i nyere tid, målt i skadeomfang, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal, i Finans Norge.

Antall skader etter storflommen på Sørlandet i begynnelsen av oktober har nå kommet opp i 3300, og erstatningen har foreløpig passert en halv milliard kroner. Det viser ferske tall fra Finans Norge.

Neverdal sier skader etter nedbør og flom ofte er verre enn skader etter kraftig vind og storm.

– Det tar ofte lang tid å utbedre, fordi man må tørke opp skadene etter alt flomvannet.

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge

Stine Neverdal i Finans Norge, sier flommen på Sørlandet er en av de verste i Norge gjennom tidene.

Foto: Milana Knezevic

Forsikringsselskapet If har registrert 700 skader etter flommen.

Mange steder stod vannet til langt opp på husveggen, og assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Venneslad karakteriserer flommen som høydramatisk.

– Det har virkelig berørt folk som har hatt fulle kjellere, og som har fått husene sine mer eller mindre ødelagt. Så det har vært høydramatikk.

Flest skader på privathus

Om lag 80 prosent av flomskadene er på private bygg, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

– Grovt sett så fordeler det seg på cirka 80 prosent på private hus og bygninger, og de siste 20 prosentene på næringsliv.

Tryg regner med skadeutbetalinger i størrelsesorden 50 – 60 millioner kroner, ifølge kommunikasjonssjef Ole Irgens. Han bekrefter at om lag 80 prosent av skadeutbetalingene går til flomskader på private bygg.

– Resten er da skader på biler, noen skader på båter, og så er det også noen større skader på næringsbygg. Men i all hovedsak er det bolighusene som har fått de store skadene.

Flom Lyngdal

Mange hus ble totalt oversvømt under flommen, og forsikringsselskapene bekrefter at om lag 80 prosent av flomskadene er på private bygg.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Ingen avkorting i utbetalinger

Irgens hos Tryg, sier ingen privatpersoner kan lastes for flomskadene. Han avviser avkorting på utbetalinger i forbindelse med flommen.

– Det vil aldri være snakk om avkortinger til folk som blir rammet av denne typen naturskader. De kan være trygg på at de får utbetalt penger til å utbedre skadene sine.

Men det kan ta lang tid før gjenoppbyggingen etter flommen kan starte.

– Nå har folk fått tømt kjellerne sine og nå står det og tørker. Det må være knusktørt før man kan starte gjenoppbyggingsarbeidet, sier Vennesland hos If.

Ole Irgens

Ole Irgens hos Tryg, sier alle som er rammet kan være trygg på at de får utbetalt penger til å utbedre skadene sine.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Nytt uvær på vei

Men sørlendingene må allerede til helgen forberede seg på nye, store nedbørsmengder.

Meteorologisk institutt sendte onsdag ettermiddag ut et OBS-varsel for Agder, Telemark og Vestfold.

Mest nedbør ser det ut til å komme i ytre strøk av Aust-Agder. De drøyeste prognosene sier 150–180 millimeter nedbør ifra fredag til og med søndag.

Les også: Kan bli lokale oversvømmelser