Desperat kamp for å stoppe utsendelse

Flere hundre demonstrerte mot utsendelsen av en afghansk familiefar bosatt i Kristiansand.

I dag demonstrerte elever mot utsendelse av av en familiefar i Kristiansand, Mozhdah Estanejzai og søsknene holdt appell for å hindre utsendelse.

Mannen ble hentet av politi ved femtiden søndag morgen.

Tre av mannens fem barn er elever ved Oddemarka skole. Deres medelever møtte mannsterke opp for å vise sin støtte.

Kaptein Sabeltann

Mozhdah Estanegzai er kjent som «Ravn» i Kaptein Sabeltann.

Foto: Mikkel Ekrem Moxness / CatchLight Fotostudios
Mozhdah Estanejzai holder appell

I dag holdt Mozhdah appell for å beholde sin far i landet.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

– Jeg er veldig takknemlig for at så mange stilte opp, og viser støtte og kjærlighet. Jeg trodde ikke det skulle komme mer en rundt 20 personer. Jeg laget en Facebook gruppe i går fordi jeg må få ut det jeg har opplevd, sier Elaha Estanegzai.

Like etter demonstrasjonen fikk familien beskjed om at saken allerede var behandlet, og at mannen blir sendt ut av landet.

– De behandlet det veldig raskt, jeg tipper de ikke gjorde noen ting med ham. Nå blir han sendt til Afghanistan og vi får ikke sett ham på flere år, sier Elaha.

Familien og deres støttespillere jobber fortsatt for å få stoppet utsendelsen.

Spilte «Ravn» i Kaptein Sabeltann

Mozhdah (15) som er den eldste av søstrene er kjent fra TV-serien om Kaptein Sabeltann, som er sendt på NRK. Der spilte hun rollen som «Ravn».

Søstera Elaha (14) spilte samme rolle under Kaptein Sabeltann- forestillingen i Dyreparken i Kristiansand i sommer.

I dag holdt Mozhdah en sterk appell på torget i Kristiansand.

– Dette går sterkt utover oss barna. Det er psykisk tortur for oss. Vi trenger en far og vi burde ikke oppleve dette, sier Mozhdah.

– Dette er ikke en enkeltperson. Han har en familie her. Det er her han hører til, sier Mozhdah.

Saken fortsetter under bildegalleriet

Var borte fra hverandre i tre år

Familien har tidligere vært adskilt fra faren, da familien kom til Norge. Mozhdah forteller at de kom bort fra hverandre under reisen fra Afghanistan, og visste ikke hvor han var på nesten tre år.

Ifølge Mozhdah har faren fått avslag på søknaden om asyl to ganger. Selv har hun de siste månedene lagt ned mye arbeid i kontakt med advokater, ringerunder og brev hun har sendt til myndighetene.

– Vi har jobbet så hardt for at han skal få bli. Jeg vil bli helt knust dersom han blir sendt ut, sier Mozhdah.

Internasjonal prest i Den norske kirke, Odd Bjarne Ellefsen, har hatt kontakt med familien etter at faren ble hentet søndag morgen.

– Jeg kan ikke forstå at samfunnet skal ha noe å tjene på å splitte denne familien. Det er vanskelig å forstå hva det gjør med familien og med et barnehjerte. Jeg spør med selv om det er et slikt samfunn vi vil ha? sier Elliefsen.

«Hva feiler dere?»

Ungdommene som møtte opp hadde med plakater med slagord. Ellefsen la spesielt merke til en.

– På en plakat stod det «Hva feiler dere?». Det er ungdommens måte å si at de ikke forstår hvordan maktapparatet tenker. Det var rørende å se at så mange stiller opp for sine venner, sier Ellefsen.

Utlendingsnemnda (UNE) opplyser at de ikke kan kommentere saken uten å være løst fra taushetsplikten fra denne familien eller advokaten deres.