Flere får inkassosmell

Stadig flere sørlendinger får inkassokrav mot seg, og mange er bekymret for framtida.

Illustrasjonsfoto
Foto: Comnet / Scanpix

Inkassobyråene i landsdelen forbereder seg på flere saker etter nok et dramatisk døgn på verdens børser.

Bankene får flere telefoner fra folk som lurer på hva de skal gjøre med lån og aksjer, og mange sørlendinger bekymrer seg for hvordan finanskrisa vil påvirke deres lommebok.

- Jeg er bekymret. Mange unge har lånt så mye. Barna mine er kommet over krisa, men jeg er bekymret for barnebarna mine, sier ei dame på gata.

- Jeg tenker mer på hva jeg handler. Jeg er litt bekymret, men noen ligger nok dårligere an enn meg. Jeg kan klare litt høyere rente, men ikke så veldig mye, sier en mann.

Ikke panikk ennå

De fleste er bekmyret, men vi er trolig fortsatt et par rentepoeng unna den store panikken. Nordea i Kristiansand merker at kunder begynner å ringe, sier banksjef for personmarkedet Gudmund Jakobsen.

- Vi merker at mange tar kontakt og lurer på om de bør gjøre noe spesielt, om de skal binde renta på halve lånet for eksempel. De fleste klarer seg med den renta vi har nå, om de ikke mister jobben. Selv med ett prosentpeng til opp, så går det bra for de fleste, sier Jacobsen.

De fleste er forberedt

Sørlendinger har mye optimisme å tære på. DnB Nor gjennomførte i slutten av august en spørreundersøkelse blant nordmenn. 86 prosent av de spurte i Agder svarte at de trodde på bedre økonomi - eller ingen endring - det neste året. Så stor er nok ikke optimismen nå - fire uker seinere - men banksjef for personmarkedet i Vest-Agder, Nancy Jensen, tror mange har god kontroll.

- Åtte av ti virker godt forberedt. Ut fra undersøkelse vi har gjort er folk flinke til å sette seg inn i sin situasjon og flinke til å lage sitt eget regnskap, sier Jensen.

Tror det blir verre

Flere bransjer forbereder seg likevel på at privatøkonomien skal bryte sammen. Regionsjef Per Kristian Mikalsen i Aktiv Kapital, opplyser at antall inkassosaker økte nærmere åtte prosent første halvår 2008 - sammenliknet med første halvår 2007. Noen saker går igjen.

Per Kristian Mikalsen

Per Kristian Mikalsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

- På forbrukslån, kort og strøm merker vi at det er en økning i saker, sier Mikalsen.

Som bankene, har ikke inkassobransjen merket noen boom av betalingsproblemer de siste ukene, men de er forberedt.

- Vi har ennå ikke sett noen spesiell effekt på inkassosiden, men den vil nok komme etterhvert, sier Mikalsen.

Tør ikke spå

Tusenkronersspørsmålet er om renta nå skal opp. Banksjef Gudmund Jakobsen i Nordea tør ikke å ta fram spåkula.

- Nå håper jeg at vi kan se endringer i markedet, som gjør at vi kan stabilisere renta på dagens nivå. Men det er umulig å vite, så vi får bare ta en dag av gangen, sier Jacobsen.