Hopp til innhold

Fikk ned fraværet med 62 prosent

Sykefraværet i renholdsavdelinga i Mandal kommune har gått dramatisk ned de siste årene.

Lill Tony Ramvik

– Vi har lært av mennene: La maskinene gjøre jobben, sier renholdsleder Lill Toni Ramvik i Mandal kommune. Hennes renholdere vasker kun med vann og har kuttet ut såpe. Det har ført til et betydelig lavere sykefravær.

Foto: Nilsen, Anne Torhild / Anne Torhild Nilsen/NRK

I løpet av åtte år har sykefraværet gått ned med hele 62 prosent i renholdsavdelinga i Mandal kommune, skriver avisa Lindesnes.

Siden 2003 har det årlige sykefraværet ved renholdsavdelinga gått ned fra 24 prosent til 9,2 prosent.

En av hovedårsakene er at renholderne ikke lenger bruker kjemikalier i arbeidet, ifølge renholdsleder Lill Toni Ramvik.

– En undersøkelse jeg gjorde på 90-tallet på Mandal sykehus viste at de ansatte ble syke av bonevoksen og svevestøvet fra maskinene. Da jeg fikk jobben som leder her i kommunen i 2004 hadde jeg som mål å kutte ut alle kjemikalier i renholdsbransjen, sier Ramvik.

Vasker helt uten såpe

Nå vaskes det helt uten såpe i Mandal kommune, og bare i spesielle tilfeller brukes det i tillegg sprit. All bruk av såpe og bonevoks er borte.

Pengene som spares på at man ikke bruker såpe - rundt 200 000 kroner i året - har blitt investert i flere renholdsmaskiner.

– Maskinene vi har kjøpt inn er gulvvaskemaskiner som legger ut vann og suger opp samtidig. Gulvene blir glatte og rene. Vi bruker bare vann, ikke såpe, sier Ramvik.

Dagen da ingen var syke

Maskinene er også viktige for å lette arbeidet til renholdsarbeiderne. Gulvvask er tungt, og ofte sliter renholdere med slitasjeskader i rygg, nakke, skuldre og hofter.

I går ble renholderne i Mandal kommune feiret med kake. Tirsdag var nemlig første dag uten ett eneste sykefravær siden 2004.

– Jeg har ventet på den dagen, og hadde bestemt meg for at den dagen skal vi ha bløtkake, og det ble det, sier Ramvik.

Ramvik sier stemninga på jobben er veldig god, og at medarbeiderne hennes alltid er med på å prøve ut nye endringer.

– Hadde det ikke vært for en gjeng med kreative og velvillige medarbeidere hadde det ikke gått. Når jeg kommer med forslag til endringer er de med på laget. De kommer også selv med forslag til endringer, og vi tar det opp og gjør noe med det. Det er veldig gøy, sier Ramvik.

Vil påvirke flere

Ramvik håper flere vil kutte bruk av såpe i renhold. Hun mottok i 2009 Den Norske Arbeidsmiljøprisen, og siden har hun holdt foredrag rundt om i landet og snakket om problematikken.

– Jeg har flere ganger tenkt på å informere på sentralt hold om bruken av kjemikalier i renholdsbransjen. Det berører ikke bare renholderne, men alle som bruker byggene.

– Når man polerer bonede gulv lages det masse svevestøv. Vi er kjent med helseskadene fra svevestøv fra asfalten, men ingen snakker om svevestøvet i byggene våre. Barnehager og skoler inneholder masse svevestøv fra disse maskinene, men ingen setter fokus på det. Det undrer meg at ingen myndigheter gjør det, sier Ramvik.

Hun sier mange er kritiske til å kutte bruk av såpe i store bygg.

– Jeg må ofte snakke om økonomi for å få lederne til å høre. Når de hører hvor mye penger de kan spare, er det interessant. Når jeg forteller hvor syke folk blir av kjemikalier er det ikke like interesant.