NRK Meny
Normal

Forskerne får ikke slippe inn i Norge

Denne uken fikk forsvarerne svar fra Justisdepartementet om utvisningsvedtaket for to forskere ved Universitetet i Agder. Der går det fram at utvisningsvedtaket fortsatt er gyldig.

Forskere utvist

Justisdepartementet opprettholder utvisningsvedtaket for de to forskerne ved Universitetet i Agder.

Foto: Arkiv / NRK

Forsvarerne til de to forskerne ved Universitetet i Agder har stevnet staten for å få utvisningsvedtaket ugyldig. De to fikk utreisefrist 23. januar i år og har forlatt landet. Den ene var en stipendiat fra Kina, mens den andre er en fast ansatt professor som er EU-borger.

Justisdepartementet mener de har vært med å utvikle styringssystemer for krysserraketter, men begge nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Denne uken fikk forsvarerne til de to forskerne tilsvar fra departementet etter stevningen. Der går det fram at utvisningsvedtaket fortsatt er gyldig.

Advokat Nils Anders Grønås

Advokat Nils Anders Grønås.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Saksbehandlingsfeil

Samtidig mener advokatene Nils Anders Grønås og Arild Humlen at de har fått så lite innsyn i de hemmelige dokumentene at det er saksbehandlingsfeil.

– Departementet mener det er fattet et gyldig vedtak og at det ikke er saksbehandlingsfeil, forteller advokat Grønås.

Justisdepartementet bekrefter overfor NRK at forsvarerne har fått tilsvar i saken.

– Det går en grense for hvor mye man kan holde tilbake av hemmeligstemplet informasjon. Min klient må få nok informasjon til å kunne ta til motmæle i saken, sier Grønås til NRK.

Kina advarer Norge mot følgene av utvisning

Professoren, som fortsatt er ansatt ved universitetet, var veileder for den kinesiske stipendiaten. Etter det NRK forstår mener PST at professoren og stipendiaten hadde kontakt med et kinesisk universitet som igjen samarbeider med det kinesiske forsvaret.

Gransking

Verken Humlen eller Grønås vet om PST sitter på annen informasjon i saken enn det de har fått vite. Begge har nå engasjert eksperter for å gjennomgå forskning og tidligere publikasjoner som forskerne har offentliggjort. Det vil bli brukt i en rettssak

– Jeg har fått ekspertuttalelse på den forskningen som han har bedrevet. Og det viser at forskningen ikke kan brukes til det formål som staten mener, sier advokat Arild Humlen til NRK.

.