NRK Meny
Normal

«Det ser ut som om jeg kommer hjem»

«Jeg har det kjempebra, og det har ikke vært så mye verre enn en lang flytur», skrev Ingvild Selvik Ask til lillebroren sin i natt.

Ingvild Selvik Ask

Ingvild Selvik Ask (31) fra Mandal ble frigitt natt til tirsdag.

NRK har vært i kontakt med faren til Ingvild Selvik Ask fra Mandal som i fire døgn har vært holdt som gissel på Sinaihalvøya. Han sier familien er lettet over at datteren er satt fri fra gisseltakerne.

Foreldrene til Ingvild Selvik Ask

– Det har vært noen tøffe dager. Men nå er vi bare lettet, sier foreldrene til Ingvild Selvik Ask.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Moren forteller til TV2 at det har vært en tøff tid for familien.

– Det har vært veldig tøft. Vi er veldig lettet, og nå må vi bare få roet oss ned, sier Ingvilds mor, Anne Merete Selvik Ask, til TV 2.

Fikk SMS fra søster i natt

Lillebroren til Ingvild Selvik Ask fikk den glade beskjeden i natt.

– Jeg fikk vite at Ingvild var i sikkerhet ved at hun sendte meg en tekstmelding klokken 01.30 i natt. Etterpå ringte pappa, som hadde fått høre det fra UD. Jeg er vanvittig lettet og glad, sier Markus Selvik Ask

I meldingen stod det:

«Det ser ut som om jeg kommer hjem. Er på vei til politistasjonen i Nuweiba nå. Ringer når jeg kan. Jeg har det kjempebra, og det har ikke vært så mye verre enn en lang flytur. Håper alt er bra med dere. Jeg er kjempeglad i dere, hilsen Ingvild».

– Ingvild er redd for å fly, så hun sammenlignet det med en flytur, forteller lillebroren.

Han sier at storesøsteren er en selvstendig dame og har reist mye alene, så han var ikke så bekymret for at det ikke skulle gå bra.

– Jeg var ganske trygg på at det skulle ordne seg på et vis. Familien har holdt sammen, og vi har taklet situasjonen veldig fint, sier Markus Selvik Ask.

Gleder seg til å møte familien

Utenriksdepartementet sier i dag at ambassaden i Kairo så raskt som mulig vil få reise tilbake til Norge og treffe sin familie.

Ingvild Selvik Ask

Ingvild Selvik Ask (31) fra Mandal ble frigitt natt til tirsdag.

Selv sier den løslatte kvinnen at hun er glad for at hun snart får treffe familie og venner igjen.

– Jeg er utrolig glad for at jeg nå kan reise tilbake til Norge. At jeg igjen kan se familien og venner som jeg er så glad i. Jeg er bare så lettet over at dette nå er over, sier Ask.

Hun er nå i en politibil på vei til ambassaden i Kairo. Ifølge NTB kommer Selvik Ask trolig hjem til Sørlandet i løpet av dagen.

LES: – Nå har jeg det fantastisk deilig

Kakefest på Sørlandet sykehus

Ingvild Selvik Ask er assistentlege på Sørlandet sykehus.

Kolleger på barneavdelingen jublet da nyheten om løslatelsen ble kjent.

Jublende kolleger til Ask

Kolleger på Sørlandet sykehus jubler over at Ingvild Selvik Ask er satt fri.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Nå blir det kakefest på avdelingen, lover Kåre Danielsen, som er sjefen til Ask på sykehusets barnesenter til NRK.

Han hadde flere ganger kontakt med Ask under gisselsituasjonen. Selvik Ask tok kontakt med Danielsen like etter at hun var blitt bortført i Egypt sammen med en israelsk mann, og det var han som fikk formidlet informasjon om det som hadde skjedd til Utenriksdepartementet.

– Ingvild ringte vakttelefonen her på sykehuset tidlig på morgenen hvor hun formidlet at hun var tatt til gissel. Vi ble sjokkert og det var helt uvirkelig. Vi måtte bare prøve å stå sammen og tenke positivt, sier Danielsen.

Danielsen hadde løpende kontakt med UD under hele gisselaksjonen. Han forteller at samarbeidet med UD var godt og at de fikk god informasjon hele tiden.

– Det var en enorm lettelse å få nyheten om at hun var sluppet fri. Jeg er glad for at det gikk så bra til slutt. Nå blir det full fest på avdelingen. Alle kollegene skal glede seg, sier Kåre Danielsen.

Anne Kathrine Olsen og Ole Bjørn Kittang

Anne Kathrine Olsen og Ole Bjørn Kittang er kolleger til Ingvild Selvik Ask og sier de var redde da de hørte om kidnappingen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Uvirkelig å høre

– Jeg er utrolig glad. Hva annet kan man tenke nå, sier venninne og kollega Anne Kathrine Olsen.

Hun sier det var helt uvirkelig å høre om det som har skjedd.

– Helt siden vi fikk vite det på fredag har vi vært redde og tenkt masse på Ingvild og familien. Vi har hatt problemer med å skjønne det som har skjedd, sier hun.

– Det siste jeg gjorde da jeg la meg sent i går kveld var å sjekke om det varskjedd noe nytt, og det første jeg gjorde da jeg våknet var å lese om det var noe nytt. Jeg ble glad og lettet da jeg endelig kunne lese at hun var sluppet fri, sier kollega Ole Bjørn Kittang.

Han sier at de nå skal feire at deres gode kollega er fri.

Ingvild Selvik Ask og reisefølget

Norske Ingvild Selvik Ask og hennes israelske reisefølge Amir Hassan fotografert kort tid etter frigivelsen.

Foto: Khaled Kandil / AP

– Trakk lenger ut i tid enn ventet

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen på Sørlandet sykehus forteller at kollegene ved sykehuset var bekymret underveis i gisseldramaet.

– Vi er først og fremst svært lettet på Ingvilds og familiens vegne over at dette har funnet en løsning. Hun har jo vært i en meget dramatisk situasjon, sier sykehusdirektøren til NRK.

– Selv om vi har vært optimister, og Utenriksdepartementet har forsikret oss om at denne typer saker normalt løser seg så har dette trukket ut lenger i tid enn tilsvarende saker. Og etter hvert som tiden gikk så økte bekymringsnivået vårt. Så det er veldig hyggelig at det har kommet til en såpass positiv konklusjon, sier Olsen.

Sykehusdirektøren forteller at Ask tidlig tok kontakt med avdelingslederen på barneavdelingen.

– Informasjonen har blitt holdt innen de aller nærmeste. Det ble poengtert fra Utenriksdepartementet at vi måtte hold informasjonen innenfor de aller nærmeste. Det er kun de aller nærmeste som har visst detaljer i saken, sier Olsen.

Når hun kommer hjem, vil et opplegg stå klart for henne på sykehuset for å hjelpe henne med eventuelle skader fra hendelsen.

– I god behold

Utenriksdepartementet sier Ask etter forholdene er i god behold.

– Etter de samtalene vi har hatt med henne, er vårt inntrykk at hun etter forholdene er i god behold. Hun vil selvfølgelig bli fulgt opp av ekspertpersonell når hun kommer til Norge, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NRK.

– Når kan hun vende tilbake til Norge?

– Nå er hun på vei til Kairo hvor hun vil bli tatt hånd om av ambassaden, og så vil ambassaden så raskt som mulig sørge for at hun kan reise tilbake til Norge og treffe sin familie, svarer Imerslund.