– På et tidspunkt kunne dette vippe begge veier

KAIRO (NRK): Under en pressekonferanse i Kairo i dag lettet ambassadør Tor Wennesland på sløret og innrømmet at de var veldig bekymret i går for hvordan det kom til å gå med Ingvild Selvik Ask som satt fanget på Sinaihalvøya.

Ambassadør Tor Wennesland orienterer om situasjonen etter at kidnappa norsk kvinne er satt fri.

Video: Norges ambassadør til Egypt Tor Wennesland møtte pressen i dag i Kairo.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

– Ingvild er i svært god form gitt det hun har vært gjennom, og hun er en sterk person som har håndtert dette på en svært god måte, forklarte Wennesland den fremmøtte pressen i hagen utenfor den norske ambassaden i Kairo i ettermiddag.

Dramatiske timer

Men alt var ikke like roserødt i går formiddag. Da hadde forhandlingene foregått uvanlig lenge til en kidnapping på Sinaihalvøya å være og uroligheten spredde seg blant forhandlerne.

– Da var jeg ikke i særlig godt humør for å si det sånn. Jeg var urolig, for i slike situasjoner er det gitte mekanismer og aspekter som trår i kraft. Men på dag fire følte vi at vi stanget og det jeg vet fra tilsvarende situasjoner er at da kan de dukke opp nye aspekter som gjør situasjonen mye mer komplisert. Så da stod hele saken og vippet, forteller Wennesland.

Han fortalte at den norske staben, som var forsterket med fem UD-ansatte gjennom saken, har hatt et stort antall møter med relevante myndigheter i Egypt. De har også hatt god dialog med ledere i beduinbefolkningen.

Gisseltakerne krevde at to familiemedlemmer som sitter i fengsel i Kairo skulle løslates. Wennesland sier at han ikke kjenner til detaljene i avtalen, men er ganske sikker på at ingen penger har skiftet hender.

– Forhandlingene er gjort av Egypt. Jeg har ikke sett avtalen, kjenner den ikke, og vi er ikke en del av den, sa ambassadøren. Men han understreket at det ikke var lagt «et eneste egyptisk pund på bordet» til gisseltakerne.

Den videre straffeforfølgelsen er han heller ikke nevneverdig interessert i.

– Jeg har fått min kvinne ut, det er alt jeg bryr meg om, sa han på pressekonferansen.

Fanger skal ikke være løslatt

Ifølge det NRK forstår har egyptiske myndigheter ikke gått med på å løslate de to familiemedlemmene som fortsatt skal sitte fengslet i Kairo. En stund var det snakk om at de skulle bli løslatt mot kausjon, men dette er ikke bekreftet fra noe hold.

Ifølge den israelske avisa Ynet News har egyptiske myndigheter lovet å granske fengslingen av familiemedlemmene til beduinstammen. Det skal ha vært dette som gjorde at gislene ble frigitt.

Løslatelsen skal ha kommet brått og uventet på Ingvild og israeleren Amir Hassan, men at det hele foregikk uten dramatikk.

Den norske kvinnen og den israelske statsborgeren som har vært holdt fanget av beduiner i Sinai ble løslatt natt til tirsdag.

Video: Ingvild Selvik Ask like etter at hun er frigitt sammen med Amir Hassaen

– Vi snakket med henne mens hun satt fanget, og vi snakket med henne like etter at hun var løslatt. Hun sa at hun var glad for at det hele var over, og fortalte at hun ble godt behandlet, sier ambassadøren.

I Kairo blir Ask nå tatt hånd om av ambassaden, før hun kan reise tilbake til Norge og treffe familien sin etter at hun ble bortført torsdag kveld på veien mellom Taba og Dahab.

SISTE NYTT

Siste nytt