Færre unge har sommerjobb

Stadig flere ungdommer gjør som Andrea (16) og Cathrine (15): De dropper sommerjobben. Organisasjonen Virke etterlyser nå en dugnad for å få flere unge til å jobbe i ferien.

Andrea Lunde Bergman og Cathrine Hornnes Heggland

Andrea Lunde Bergman (t.v.) og Cathrine Hornnes Heggland har ikke sommerjobb i år. Andrea har til vanlig en vaskejobb. – I sommer skal jeg reise vekk så lenge at det ikke var noen vits med sommerjobb, sier Andrea. Her er de to jentene på Bystranda i Kristiansand hvor de nyter sola.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Jeg var for sent ute med å søke sommerjobb, så jeg fikk ingen. Det er litt kjedelig når omtrent alle vennene mine jobber, men nå prøver jeg å få mest mulig ut av sola, sier Cathrine Hornnes Heggland (15).

NRK treffer henne på Bystranda i Kristiansand sammen med venninnen Andrea Lunde Bergman (16). Jentene er to av stadig flere ungdommer uten sommerjobb.

– Ungdom er for kritiske

Statistikk fra SSB viser at mens 75 prosent av ungdommer i alderen 15 til 17 år hadde sommerjobb på slutten av 90-tallet, gjelder dette i dag kun 40 prosent i samme aldersgruppe.

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, skulle helst sett at statistikken viste det motsatte.

– Utviklingen bekymrer meg fordi arbeidslivet er den beste og viktigste læringsarenaen. Det er flott at de unge tar mer utdanning, men det hjelper lite å ha masse fagkunnskap hvis du har null jobberfaring, sier hun.

Madsen tror det er en kombinasjon av flere ting som gjør at det i dag er færre ungdommer som har sommerjobb.

Vibeke Hammer Madsen

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, forteller at medlemsundersøkelsen deres viste at fire av ti virksomheter i tjenestenæringene har planer om å ansette sommervikarer i år. 55 prosent skal ikke gjøre det.

Foto: Virke

God trening for framtiden

– Dagens unge er ambisiøse, jobber hardt og stiller store krav til seg selv. Jobben må derfor oppleves som relevant og verdiskapende for framtiden. Jeg tenker ungdom ikke må være så kritiske til hva de velger, sier Hammer Madsen.

Virke, hovedorganisasjonen for tjenestenæringene som representerer over 20.000 virksomheter, oppfordrer både ungdom og bedrifter til en sommerjobb-dugnad. For som direktøren slår fast: Det er også færre tilgjengelige sommerjobber enn tidligere.

En fersk medlemsundersøkelse fra Virke viser at fire av ti virksomheter i tjenestenæringene har planer om å ansette sommervikarer denne sesongen. 55 prosent skal ikke ansette vikarer.

– Jeg ønsker at ledere stiller opp og gir unge en mulighet til å komme inn i arbeidslivet. Samtidig må ungdommene være mindre kritiske og tenke på at enhver trening i arbeidslivet er god trening for framtiden, sier Vibeke Hammer Madsen.

Fikk sommerjobb

Inne på et bakeri i Kristiansand sentrum betjener Ingvild Westersjø (18) kunde etter kunde. Hun skaffet seg sin aller første sommerjobb i mai og stortrives bak disken.

– Jeg har hatt mange somre fri og ønsker nå å tjene mine egne penger, skaffe meg arbeidserfaring og være litt mer selvstendig, sier hun.

18-åringen opplevde imidlertid at det ikke var enkelt å skaffe jobb. Hun søkte på mange før hun fikk tilbud om bakeri-jobben.

– Jeg tror det er viktig at arbeidsgivere gir unge muligheten til å skaffe seg erfaring. Å ha jobberfaring på cv-en er lurt, fastslår Ingvild Westersjø.

Ingvild Westersjø

Ingvild Westersjø (18) har sommerjobb på et bakeri i Kristiansand sentrum. Hun er glad for å ha fått sjansen til å prøve seg i arbeidslivet for aller første gang.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK