NRK Meny
Normal

- Dette er dårlig timing

KrFs første nestleder og stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Dagrun Eriksen, stiller spørsmål ved timingen når EU blir tildelt Nobels fredspris for 2012.

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen (KrF) mener det er dårlig timing å gi fredsprisen til EU.

Foto: NRK

– Min første reaksjon er at jeg stiller spørsmål ved timingen. Det er andre år hvor fredsprosjektet i EU har vært klarere enn akkurat nå, sier Eriksen til TV 2.

Hun sier det er mange konflikter i Europa og verden hun mener bør fram i lyset gjennom en fredspristildeling.

Andre fredsprosjekter

Hun nevner situasjonen på Cuba, der freds- og menneskerettsforkjempere har fått en hardere hverdag, koptiske kristnes situasjon i Egypt og det som skjer i Latin-Amerika og i Hviterussland.

Svein Harberg

Svein Harberg er ikke overrasket over at EU tildeles Nobels fredspris.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er mange konflikter jeg håper Nobels fredspris kunne vært med og løftet og sett, sier hun.

Ikke overrasket

Stortingsrepresentant for Aust-Agder Høyre, Svein Harberg, er ikke overrasket over tildelingen.

Han synes valget er spennende.

– Jeg synes det er et spennende valg og jeg synes det er bra at EU får honnør for også å være en organisasjon som driver med noe annet enn økonomi og traurige avtaler, men at de også er et fredsprosjekt, sier han.

Han tror at tildelingen vil skape mye debatt.

– Det har nok mest sammenheng med den uroen som er internt i EU hvor de sliter med hele settingen, og på den bakgrunn vil nok noen sette spørsmålstegn ved tildelingen, sier Harberg.

– Synes du dette var et klokt valg?

– Jeg synes nok at det var andre kandidater som tydeligere har vært på det sporet, men det er en anerkjennelse til EU som organisasjon i forhold til at de også gjør et arbeid på dette feltet, sier han.

Forundret

Leder i Nei til EU Vest-Agder, Magnar Nomedal, er forundret over at EU får prisen nå.

– På femtitallet kunne dette ha vært mer riktig. I dag ser vi at EUs ETA-avtaler ikke blir informert om, og vi ser hvordan de pådytter fattige land varer, og de bytter seg til markedene deres. Det er en knallhard blokkpolitikk, og jeg synes ikke det er korrekt å gi de fredsprisen, sier Nomedal.