Enormt sprik mellom tilbud og krav

Det går mot rettssak mellom rederiet Fjord Line og Kristiansand Havn. Partene er uenige om 100 millioner kroner.

Fjord Cat

Kristiansand havn har brukt en konsulent til å vurdere hvor mye Fjord Line kan ha tapt på utestengelsen fra havna. Anslaget er 20 millioner kroner, mens rederiet krever 100 millioner mer.

Foto: Kari Lea Hennestad / NRK

Kristiansand Havn mener de skylder Fjord Line 20 millioner kroner etter at rederiet ble utestengt i 2009.

Samtidig står Fjord Line fast på sitt krav om 120 millioner kroner i erstatning.

Partene ble ikke enige på et møte denne uka, og saken havner trolig i tingretten, skriver Fædrelandsvennen. .

Håper på løsning

Ingvald Fardal

Ingvald Fardal sier Fjord Line er villig til å diskutere erstatningsbeløpet.

Foto: Fjord Line

Direktør Ingvald Fardal i Fjord Line bekrefter at rederiet nå forbereder seg på en ny rettsrunde for å få fastsatt erstatningsbeløpet dersom forhandlingene som startet denne uken, ikke fører fram. Men han håper partene kan komme til enighet gjennom forhandlinger.

– Jeg synes vi hadde en fin tone i møtet med Kristiansand havn. Jeg hadde ikke forventet noe annet enn at vi informerte hverandre. Fra vårt ståsted hadde ingen ting vært bedre enn at vi hadde kommet fram til en løsning, sier Fardal til Fædrelandsvennen.

Knusende rettsnederlag

Fjord Line gikk til rettssak etter at Kristiansand havn i 2008 kom med krav om helårsdrift for å kunne benytte havna på sommerstid. I mai 2009 fikk Fjord Line likevel innvilget seilingstillatelse for den kommende sommeren, men på grunn av det sene klarsignalet anså fergeselskapet det som umulig å gjennomføre sommerseilasene mellom Kristiansand og Hirtshals i 2009.

Rederiet vant først i tingretten og i sommer i lagmannsretten. Retten kom frem til at Kristiansand havn brøt loven da den nektet Fjord Line å seile med bakgrunn i kravet om helårsseilaser.

Offentlige penger

Jan Oddvar Skisland

Jan Oddvar Skisland overtok vervet som styreleder i Kristiansand havn etter valget i høst. (arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

To rettssaker har svidd på pungen for havna. Det økonomiske spørsmålet var blant faktorene som ledet til beslutningen om ikke å anke saken til Høyesterett , og prøve å komme til en avtale med Fjord Line.

Spriken på 100 millioner kroner i erstatning gir lite håp om snarlig forlik. Begge parter sier til avisen at de er villige til å diskutere prisen, men den enorme avstanden mellom partene sannsynliggjør rettssak om erstatningsoppgjøret. For det nye havnestyret i Kristiansand blir det uansett en utfordring, sier styreleder Jan Oddvar Skisland (Ap)

– Vi har en gedigen utfordring. Vi er opptatt av å få saken ut av verden, men samtidig er dette offentlige penger og vi skal kunne stå for vår beslutning etterpå, sier Skisland.