Fikk endelig gull

Endelige fikk Aadne K. Mykland - den evige toer fra langrennsporet på 50-og 60-tallet - sin velfortjente gullmedalje.

Til stormende applaus fra sambygdinger og tallrike gjester i Mykland Ungdomshus torsdag kveld, ble den gamle skikjempen, med blant annet sølv på femmila i NM i 1958, overrakt Kongens fortjenestmedalje av aller edleste metall.

Aadne K. Mykland

Aadne K. Mykland med blomster og Kongens gull i Mykland Ungdomshus.

Foto: Kjell Pihlstrøm / NRK

- Den får du for for et livsvirke av landsomfattende betydning, sa fungerende fylkesmann i Aust- Agder, Svein Åril, før han festet medaljen på Myklands bryst.

Politikeren

Aadne K. Mykland engasjerte seg i lokalpolitikken for Arbeiderpartiet allerede på 1960-tallet, da han kjempet for at Mykland skulle bli en del av Froland og ikke Åmli eller Birkenes, i den første runden av kommunesammenslåinger i Aust-Agder.

Som seinere mangeårig og legendarisk ordfører i Froland, kjempet Mykland med nebb og klør mot at kommunen hans skulle bli slukt av stor-Arendal på begynnelsen av 90-tallet.

Samfunnsaktøren

Som regional samfunnsaktør gjorde Mykland seg først og fremst kjent som den første styrelederen i Agder Energi.

- Det ble utallige reiser til Kristiansand og svært mange lange,ofte nattlige møter med mye tautrekking og strid før vi fikk selskapet Agder Energi på plass, sier Mykland, som mener det har vært en lykke for landsdelen at kommunene beholdt aksjemajoriteten i det store energiselskapet.

Idrettsmannen

Med sin egen gullmedalje på brystet, lover skiveteranen Mykland å følge nøye med i de norske utøvernes jakt på edelt metall under det pågående VM på ski i Tsjekkia.

- Det blir tre eller fire gull til Norge, spår den ruvende idrettskjempen og lokalpolitikeren fra Mykland i Froland.