Vi dusjer oss syke

Enkelte dusjer opptil tre ganger daglig. Det kan være skadelig for huden. Derfor bør dusjing begrenses, særlig vinterstid, mener hudlege Frode Kristiansen ved Havblik spesialistsenter i Arendal.

Dusj

En daglig dusj er vanlig for mange. Vinterstid kan det gjøre huden spesielt tørr, advarer hudlege.

Foto: ScanStockPhoto

– Jeg kan jo ta utgangspunkt i min egen sønn. Han må dusje hver morgen for å klare å komme seg opp til frokosten, forteller Kristiansen.

– Han har gym to-tre ganger i uka. Da dusjer han. Og han dusjer stort sett etter alle treninger og alle kamper. Det betyr at det kan bli både to og tre runder i dusjen hver dag på det meste.

Vanlig å dusje hver dag

Dette er ikke enestående, bekrefter elevene NRK treffer ved Tangen videregående skole i Kristiansand.

Fellesdusj

En kort dusj daglig uten for varmt vann kan være greit for dem som ikke har svært tørr hud.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jeg dusjer hver dag. Hvis jeg har hatt gym eller har trent, dusjer jeg ofte to ganger om dagen, sier en av elevene. – Hvis man trener hver dag, så må en jo dusje etterpå, sier en annen. Flere andre elever bekrefter fenomenet.

Det skal dusjes hver dag, gjerne med såpe.

Dusje

Noen dusjer så ofte at de utvikler atopisk eksem, som kan være invalidiserende dersom plagene er omfattende.

Foto: Frédéric Cirou / colourbox.com

Har blitt uføretrygdet

Det kan skape problemer for dem med sart hud. Særlig om vinteren, når lufta er tørr. Blant pasientene sine har han sett at noen har dusjet seg syke.

– Noen er så aktive med å dusje at de blir mer og mer preget av eksem, sier han.

– Da kan det i verste fall bli så invalidiserende at de blir funksjonshemmet, både når det gjelder det sosiale og i arbeidslivet. Jeg har dessverre hatt noen pasienter som har endt opp med uføretrygd på grunn av invalidiserende eksem, sier hudlegen.

Kristiansen anbefaler etterbehandling med fuktighetskrem dersom man dusjer mye.

Fillevask i stedet for dusj

– De av oss som ikke har en hud som blir veldig tørr vinterstid, kan være litt liberale med dusjinga. Spesielt hvis vi er litt forsiktige med såpe, så tenker jeg at en kort og ikke for varm dusj en gang om dagen kan være greit, mener han.

– Men for de pasientene som etter hvert ser at de har fått et problem med eksem, sier jeg ofte at de skal gjøre som vi gjorde på 60- og 70-tallet. Da var det vasking med filler som gjaldt.

Livsviktig bakterieflora

Kommuneoverlege Dagfinn Haar i Kristiansand mener også det er usunt å dusje for mye, og støtter dermed hudlege Kristiansen som advarer mot for mye dusjing i vinterkulda.

Hyppig håndvask, derimot, er viktig, sier han.

– Vi går jo og bærer på milliarder av snille og viktige bakterier som beskytter oss mot soppinfeksjoner og farlige bakterieinfeksjoner. Hver gang vi dusjer oss med en kvart boks med såpe skylder vi bort alle disse bakteriene slik at de må bygge seg opp igjen og igjen og igjen, og det er ikke sunt, sier Harr.