Hopp til innhold

Skal ruste opp synagoge fra 1800-tallet

Elever ved byggfaglinjen på Sam Eyde videregående skole i Arendal skal være med å restaurere Øst-Europas eldste synagoge i tre. Prosjektet har vakt stor oppmerksomhet hos Riksantikvaren.

Marius Henrik Grønlund og Anders Johan Inntjore

Marius Henrik Grønlund og Anders Johan Inntjore skal være med å restaurere Øst-Europas eldste synagoge i tre.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Synagoge

«Den grønne synagogen» i Rezekne, øst i Latvia, er byens siste gjenværende synagoge, og den eldste synagogen i tre i Baltikum.

Foto: Sam Eyde videregående skole
Synagoge

Den jødiske synagogen i Rezekne har behov for opprustning. Det skal elever fra Arendal hjelpe til med.

Foto: Sam Eyde videregående skole
Aadne Gunnar Sollid

Studierektor ved Sam Eyde videregående skole Aadne Gunnar Sollid.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Prosjektet er et samarbeid mellom Sam Eyde videregående skole og Rezekne kommune i Latvia, og finansieres gjennom EØS-midler.

Aust-Agder fylkeskommune og Rezekne har en vennskapsbyavtale. Det er en av grunnene til det unike samarbeidsprosjektet, forteller studierektor ved Sam Eyde, Aadne Gunnar Sollid.

– Fylkeskommunen har i mange år hatt et samarbeid med Rezekne. Vi har over lengre tid drøftet hva man kan gjøre for å bedre den gamle trehusbebyggelsen i denne byen og ikke minst hva vi kan gjøre for å sikre den historiske delen av byen, sier Sollid.

– En spesiell opplevelse

Marius Henrik Grønlund og Anders Johan Inntjore går andre året på byggfaglinjen ved Sam Eyde. De gleder seg til å ta fatt på jobben.

– Det blir en spesiell opplevelse. Dette er noe helt nytt for oss. Jeg har gledet meg til dette lenge og tror det blir veldig bra, sier Grønlund.

– Det er veldig givende å få lov til å være med å se hvordan det foregår utenfor Norges grenser, Inntjore.

Skal bedre kunnskapen til elevene

De to ungdommene skal sammen med seks andre elever fra byggfaglinjen starte arbeidet med å restaurere den gamle jødiske synagogen i Rezekne allerede denne uka.

Gjennom skoleprosjektet ved Sam Eyde håper man å heve kompetansen på bevaring og restaurering av gamle trebygg hos de lokale håndverkerne. Skolen har også som mål at de norske elevene skal få bedre kunnskap om Øst-Europeisk kultur og byggeskikk.

– Vi ønsker å gi elevene en økt forståelse for den kulturen vi har i Øst-Europa. Mange av elevene våre kommer sannsynligvis til å jobbe sammen med østeuropeere når de etter hvert skal ut i læretid hos forskjellige bedrifter, sier studierektoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marius Henrik Grønlund og Anders Johan Inntjore

Marius Henrik Grønlund og Anders Johan Inntjore går andre året på byggfaglinjen ved Sam Eyde. De gleder seg til å ta fatt på jobben.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

Har vakt oppsikt

Restaureringen finansieres gjennom EØS-midler fra Norge, og det er et lokalt byggfirma i Rezekne som har hovedansvaret for arbeidet. Men to ganger i året de neste to årene skal elever fra både Sam Eyde og Rezekne møtes og ha praksis.

Her i Norge har prosjektet vakt oppsikt nettopp fordi elevene skal involveres i så stor grad, forteller Ellen Mauritzen, som er rådgiver ved internasjonal seksjon hos Riksantikvaren.

– Dette prosjektet synes vi er veldig interessant. Vi kommer derfor til å reise til Latvia for å dokumentere og ta bilder fra åpningen av prosjektet, sier Mauritzen.

– Viktig å være forsiktig

Når den grønne synagogen i Rezekne etter planen står ferdig om to år, skal det etableres et bygningsvernsenter og turistinformasjon i bygget. Marius Henrik Grønlund er glad i å restaurere gamle bygg, og er spent på hva som venter dem.

– Vi vet ikke helt hva som møter oss, men det virker som et gøy prosjekt. Det blir også viktig at vi er forsiktig når vi gjør dette ettersom bygningen er fredet. Det er ikke det samme som å rive ned et hvilket som helst annet hus. Det blir nok mer arbeid, men jeg tror det blir gøy, avslutter han.

Øst-Europas eldste synagoge

Øst-Europas eldste jødiske synagoge i tre skal nå restaureres. Elever ved byggfaglinjen på Sam Eyde videregående skole i Arendal har fått lov til å bidra i arbeidet. Synagogen ble bygget i 1845.

Foto: Sam Eyde videregående skole
null
Spiller nå
Kongeparet kom til Arendal 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,02 kr
Dyrest kl. 19 1,69 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %