NRK Meny
Normal

Elever satt usikret i minibussen

Over halvparten av elevene i minibussen som mandag frontkolliderte med en buss i Kvinesdal satt uten setebelte.

Trafikkulykke Kvinesdal

Både bussen og minibussen ble påført store skader i det kraftige sammenstøtet. Minibussjåføren har forklart at han kom over i motsatt kjørefelt.

Foto: Tor Magne Gausdal

– Flere elever har i avhør opplyst at de satt usikret i bussen. Jeg ønsker ikke å oppgi eksakt antall, men det dreier seg om over halvparten, opplyser politistasjonssjef Asbjørn Skåland i Flekkefjord til NRK.no.

Det var mandag morgen at minibussen frontkolliderte med en rutebuss ved Ulland på fylkesvei 465 mellom Farsund og Kvinesdal. 11 personer ble brakt til Flekkefjord sykehus for behandling.

Asbjørn Skåland

Politistasjonssjef Asbjørn Skåland.

Foto: Lars Eie / NRK

Sju personer ble innlagt. Skadene ble omtalt som lettere til moderate.

Fire personer fortsatt innlagt

Tirsdag ettermiddag opplyser Sørlandet sykehus at tre av elevene er utskrevet, og at fire personer fortsatt er innlagt ved Flekkefjord sykehus.

Politistasjonssjefen sier det kunne gått langt verre med tanke på at de aller fleste satt usikret.

– En ting går igjen i avhørene av elevene. Alle sier «er det èn ting vi har lært av denne ulykken, så er det å bruke setebelte i framtida», forteller Skåland.

Politisjefen mener folk som ferdes i buss har en tendens til å ta for lett på beltebruk i store kjøretøy.

Kvinesdal ulykke buss minibuss

Det satt 10 elever i minibussen da ulykken skjedde. Sjåføren samt tre elever er fortsatt innlagt på Flekkefjord sykehus.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det er fort å tenke at man er trygg fordi bussen er robust. Erfaringsmessig innebærer ulykker med store kjøretøy ofte stort skadeomfang, understreker Skåland.

Jobbe med holdninger

Assisterende rektor Arvid Frøsland ved Lister videregående skole sier skolen ser alvorlig på at mange elever ikke brukte setebelte da ulykken skjedde.

– Selv om det er trygge sjåfører, så viser ulykken at ting kan skje i trafikken. Vi vil nå jobbe med holdningene til beltebruk. Mange elever ved skolen bruker buss daglig, sier Frøsland.

Politiet har hatt en samling med foreldre og pårørende til elevene. Det gjenstår fortsatt flere etterforskningsskritt.

– Sjåføren skal blant annet inn til nytt avhør, sier Skåland.

Minibuss-sjåføren har i avhør opplyst at han kom over i motsatt kjørefelt da ulykken inntraff. Årsaken til manøveren er ukjent.

Ulykke Kvinesdal Ulland

Krimteknikere fra Agder politidistrikt undersøkte ulykkesstedet.

Foto: Lars Eie / NRK

Politiet har rutinemessig beslaglagt førerkortet og tatt blodprøve av sjåføren.

– De avhørte elevene har en beskrivelse av hendelsesforløpet som i hovedsak samsvarer med sjåførens forklaring, sier Skåland.

Politiet sier ingenting tyder på at sjåføren av rutebussen har gjort noe straffbart.

Rutine å sjekke beltebruk

Det har ikke lyktes NRK å få snakke med sjåføren av minibussen. Daglig leder Helge Ludvigsen i Lister turvogn er glad for at verken sjåføren eller elevene ble alvorlig skadet.

– Det er forferdelig leit at dette skjedde. Jeg tenker hendelsen er en alvorlig lærepenge for elevene som ikke brukte setebelte.

Bussjåfører har ansvar for at barn under 15 år bruker belte der det finnes. Ludvigsen kjører selv skolebuss og sier sjåførene forsøker å sjekke beltebruk selv om det er elevenes ansvar.

– Hvis elever tar av beltet underveis, er det ikke lett for sjåføren å oppdage. Vi oppfordrer alle passasjerer på det sterkeste til å bruke setebelte.

Laster kart, vennligst vent...