NRK Meny
Normal

– Vi er i dag en skole i sorg

Ve skole er sterkt preget av drukningsulykka onsdag. Nå må skolen utnytte styrken i fellesskapet, sier beredskapsansvarlig i kommunen.

Halv stang Ve skole

Flagget vaier i dag på halv stang over Ve skole i Kristiansand. Av hensyn til elevene er bildet sladdet.

Foto: Liv Eva Løchen / NRK

Den 12 år gamle gutten som gikk gjennom isen i Kristiansand onsdag formiddag, døde på Rikshospitalet i Oslo onsdag kveld.

Et halvt døgn etter at 12-åringen ble hentet opp av Vestjørn, møter resten av elevene på skolen. Der står skoleansatte, fem fra kriseteamet i kommunen, tre fra pedagogisk-psykologisk tjeneste og helsesøster klare til å ta imot elevene og gi dem hjelp.

– Møter dem på følelsene

Magne Bjørn Sørbø

Rektor Magne Bjørn Sørbø.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Svein Tore Kvernes

Beredskapsansvarlig Svein Tore Kvernes i oppvekstetaten.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Vi er i dag en skole i sorg. Vi har mistet en elev og det er ubegripelig for alle som er involvert her. Vi fordeler nå ansvaret med å ta imot elevene og være til stede. Vi må møte dem på de spørsmålene og følelsene som rører seg hos elever og ansatte, sier rektor Magne Bjørn Sørbø.

Gutten gikk gjennom isen på et tjern i nærheten av skolen i storefri. Han var sammen med fem andre elever. Tre av elevene gikk ut på isen.

– Det er noen som er sterkt involvert her. Det var både elever og voksne som hadde sterke opplevelser oppe ved tjernet. Jeg tenker spesielt på dem akkurat nå, sier Svein Tore Kvernes i oppvekstetaten i Kristiansand kommune.

Godt forberedt

Onsdag kveld var det krisemøte for foreldre, elever og lærere på 7. trinn. I dag skal det være vanlig skole, men alle skal få den hjelpen de trenger, ifølge Kvernes.

– Skolen er selvfølgelig preget, men de skal være godt forberedt på å ta imot elevene i dag. Vi skal lage en best mulig dag for alle elevene, og spesielt for dem som var direkte involvert.

Kvernes sier det også er en styrke at så mange er rammet av ulykka.

– Det som er viktig i dag er at alle tar vare på hverandre. At de får det fellesskapet som skolen kan gi er veldig viktig. Lærerne og skolen skal være flinke til å sette av nødvendig tid til at de som trenger kan snakke og spørre om alle mulige spørsmål.

12-åring gjennom isen i Tveit

Her har 12-åringen akkurat blitt hentet opp fra vannet.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

Gikk utenfor skolens område

Kvernes sier foresatte ikke skal være redde for å sende barna sine på skolen.

– Det står aller høyest for alle at det skal være trygt på skolen. Man kan aldri gardere seg mot at noe kan skje, men alle må vite at trygghet står høyt hos alle. Vi må se på om det er noe vi kan gjøre enda bedre.

Rektor sier Vestjørn ligger utenfor skolens grenser. Han sier han er svært overrasket over at elever gikk til tjernet.

– Det er utenfor skolens område og elevene er kjent med skolens grenser. Men det har nok vært eventyrtrang som har drevet dem dit, og så har det gått galt, sier Sørbø.

Vestjørn

Ulykka skjedde på Vestjørn i Tveit.

Foto: Kai Stokkeland / NRK