Elendige båtførerkunnskaper

En ny undersøkelse avdekker skremmende dårlig kunnskap blant norske båtfolk om hvordan de skal ferdes på sjøen. Nå mener en instruktør på Sørlandet at det må komme et krav om at alle skal ha båtførerbevis.

Video - Alle må ha båtførerbevis

Det er fremdeles is i småbåthavnene på Sørlandet, men båtsesongen kommer nærmere for hver dag som går.

– Ikke overrasket

I en undersøkelse i båtbladet "Seilas" kommer det frem at mange båtførere har elendige kunnskaper om trafikken til sjøs.

Ingrid Wirsching er instruktør for folk som tar båtførerprøven, og hun er definitivt ikke overrasket.

– I dag så kan en hvilken som helst voksen kjøpe seg en båt til 5 millioner på 40 fot, uten å ha gått de nødvendige gradene, fra jolle til liten båt og litt større, sier Wirsching.

Kan ingenting om sjømerker

Hun mener alle burde gå gradene, både praktisk og teoretisk.

– De må lære hvordan en oppfører seg, og hvordan båten oppfører seg på sjøen i forskjellige vindforhold og bølger, sier hun.

Undersøkelsen i "Seilas" viser at over halvparten av de som ferdes på sjøen ikke kan noe som helst om sjømerker. Også navigasjonskunnskaper står det dårlig til med.

– Det skjønner jeg veldig godt. Voksne vil gjerne at barna skal ta disse kursene, men det er jo veldig få voksne som tar dem, sier båt-instruktøren.

Eldre slipper

Yngre mennesker som kjører båter lengre enn 8 meter med mer enn 25 hestekrefter må ha båtførerbevis. Men de som er født før 1980, trenger ikke dette beviset.

Leder Ludvig Larsen for sjøvettkampanjen i Kristiansand sier han alltid har ment at alle båtførere burde ha et slikt sertifikat. Foreningen har prøvd å fått dette til i flere år, men har ikke fått gjennomslag,

– De som er eldre, de slipper jo. Det synes jeg er rart, sier Larsen.

Undersøkelsen i "Seilas" viser at 8 av 10 båtfolk ønsker en innstramming i regelverket. 8 av 10 vil ha obligatorisk båtførerprøve, men de fleste gir altså blaffen i å ta prøven.