NRK Meny
Normal

Alle fangene skal flyttes - bekymret for fengslet kvinne i kokainsak

Den fengslede sørlandskvinnen i Ecuador frykter for helsen, og hjelpen fra utsiden, når hele kvinnefengselet snart flyttes. – Jeg frykter dette får konsekvenser, sier advokat Nils Anders Grønås.

Advokat Nils Anders Grønås

BEKYMRET: – Jeg antar at standarden skal bli noe bedre, men lang reisevei fra konsulat og flyplass gir noen minuser, sier advokat Nils Anders Grønås.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Min klient er veldig betenkt. Hun har problemer med helsen og lurer på hva slags hensyn som blir tatt til dette, sier kvinnens norske advokat Nils Anders Grønås til NRK.no.

Sørlandskvinnen i 50-årene, som ble tatt med tre kilo kokain i Quito i februar, er ifølge familien alvorlig syk og avhengig av flere medisiner.

Flerbarnsmoren sier hun ble lurt og venter nå på rettssak.

Advokat Nils Grønås utenfor kvinnefengslet i Quito

KLIENT-MØTE: – Fangene er i stor grad prisgitt hjelp utenifra, sier Grønås, som nylig besøkte kvinnen.

Foto: Privat

Les også:

100 kilometer unna

– Vi har fått opplyst at de 750 kvinnene skal flyttes fra denne forstaden i Quito til nytt fengsel ti mil vekk fra hovedstaden. Det er noen minuser ved dette, fastslår advokat Grønås.

Hittil har kvinnen sittet fengslet under dårlige kår, med opptil fem kvinner på en fire kvadratmeter stor celle. Fangene er i stor grad prisgitt hjelp utenifra for å skaffe blant annet medisiner.

Men fengselet har i alle fall vært kort reisevei fra hovedflyplassen og bare 10 minutters kjøring fra det norske konsulatet. Nå blir hjelpen mye lenger unna.

– Vil få betydning

– Hva betyr det for støtte og besøk fremover?

– Quito er hovedstaden med flyplass. Jeg håper det ikke spiller inn, men frykter dette vil få konsekvenser, sier advokaten, som selv har besøkt sin klient nylig.

Han vet lite om det nye fengselet hvor sørlandskvinnen blir sittende.

– Dagens fengsel er svært nedslitt og har dårlig standard. Jeg antar at standarden skal bli noe bedre, og har hørt at det nå skal legges opp til mer aktivitet for de innsatte.

Les også:

I mars fikk kvinnen besøk av sønnen, som fortalte sin historie da han var tilbake på Sørlandet. Han sier moren er alvorlig syk og avhengig av flere typer medisiner for å overleve. Han frykter moren har mange år foran seg i ecuadoriansk fengsel.

Flere typer medisiner

– Dette blir en dødsdom dersom hun må sone ti år, sa sønnen ved hjemkomst.

Han fortalte om elendige forhold i fengslet og dårlige sanitærforhold. Han måtte skaffe medisiner i Quito og ta med i fengselet, men fant ikke alle medisinene hun trengte.

Familien har brukt sparepengene både på turen til Ecuador, den norske advokaten og på å holde moren i live med medisiner.

En mandalskvinne har nå startet kronerulling for å hjelpe familien økonomisk.

Utenriksdepartementet har tidligere opplyst at de ikke støtter økonomisk, men ser til at kvinnen får den juridiske bistanden hun har krav på.