Bilist etter E39-ras: -Nifst å kjøre her

Fredag ettermiddag gikk det et lite steinras ved Holmen vest for Søgne. Statens vegvesen har nå åpnet veien igjen etter at den var stengt i nesten tre timer.

Fredag ettermiddag gikk det et lite steinras ved Holmen vest for Søgne. Etter å ha holdt stengt i to timer er veien nå åpnet for trafikk i ett kjørefelt.

Fredag ettermiddag klokka 15.00 gikk det et ras vest for Søgne.

Klokka 18.35 opplyser Statens vegvesen at begge felt er åpnet for trafikk på E39 i Søgne etter steinraset som skjedde i 15.00-tiden.

Steinraset skjedde ved Holmen vest for Søgne. E39 ble da stengt i begge retninger og det oppsto lange køer på strekningen i ettermiddagsrushet.

Jone Strømsvåg, ingeniørgeolog ved Statens vegvesen, har inspisert rasstedet.

– Det var ikke store volum, men nok til at det kunne gjort skade. Raset kommer fra ganske høyt over bakken. Steinene har gått over fangjerdet og det er uheldig, sier Strømsvåg.

Statens vegvesen opplyser at et felt er no er opna for trafikk på E39 i Søgne etter steinras. Det blir manuell dirigering på staden. Vegvesenet har undersøkt området med drone for å sjå om det er fare for nye ras.

Gir ikke hundre prosent sikring

– Det er ikke lenge siden det ble gjort store utbedringer i fjellsiden her for å sikre. Hva tenker du om det som har skjedd nå?

– I 2011 ble det planlagt tunnel her, men da ny vei ble vedtatt valgte man i stedet andre tiltak. Fangjerdet gir ikke hundre prosent sikring. Det kan forekomme at steiner går over hvis det kommer fra høyt nok oppe og du får en rulleeffekt. Da får de så mye energi at de går over gjerdet og ut på veien. Det er det som har skjedd i dette tilfellet, sier Strømsvåg.

Steinras i Søgne 4

Politiet på stedet hvor det gikk et steinras fredag ettermiddag i 15.00-tiden vest for Søgne.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Ukjent årsak

Andreas Larsen, trafikkoperatør for Vegtrafikksentralen, opplyser til NRK at de ikke vet årsaken til raset.

– Det er ikke noe stort ras som har gått, så det er faren for flere ras som er årsaken til stengningen av E39. Vi har ikke fått noen årsak, men været kan være en grunn. Det har blitt varmere i været og begynner å smelte litt, sier Larsen.

Nifst å kjøre der

Einar Ålykka står som første bilist i køen. Han bor rett nede i bakken og tok ikke bryet med å snu. Han synes det er nifst å kjøre forbi stedet.

– Det har gått mange ras her før og det ser ikke ut som utbedringene hjelper. Det er nifst å kjøre her med scooter. Det er en veldig utsatt vei så vi gleder oss til den nye veien kommer, sier Ålykka.

Intervju med Einar Ålykkja etter ras på E39 i Søgne.