Sommeren er kjent for å være en nyhetsfattig tid. Mediene preges av mer eller mindre uviktige nyheter som at sola er på vei eller at myggen biter i år også.
Begrepet «agurknytt» kommer visstnok av at avisene i tidligere år stort sett skrev om grønnsakprisene hos torghandlerne, som for eksempel prisen på en agurk.
Men parallelt med at norske medier går inn i det som heter agurktiden, gjør produsenter og salgsledd av agurker det samme.
Per-Olav Skutle er den største agurkprodusenten i vår landsdel, men agurkkonge vil han ikke kalle seg.
– Nei, det vil jeg ikke kalle meg. Det er ikke så mange agurkprodusenter på Sørlandet, men jeg er jo den største, sier Skutle.
- Les også:
Dyrker agurker på høygir
Agurksesongen er i gang med fullt trøkk. På agurk-gartneriet til familien Skutle i Lindesnes, går det nå på høygir,
– Juni er god måned med gode lysforhold for agurkdyrking. Da kan vi daglig høste ca. 15000 agurker.
Totalt har han 16000 agurkplanter. De yter maksimalt når gradestokken i drivhuset viser temperaturer vi kan drømme om å oppleve ute i sommer, og dagene er lyse og lange.
– Da skjer det noe hele tiden, og det er en interessant produksjon som en må følge nøye med på hele veien. Inne i et veksthus med 27–28 grader skjer det mye. Agurk er en plante som responderer godt på varme og lys, sier Skutle.
Totalt produserer han ca. 400 tonn agurker i året – dvs. i overkant 1 million agurker.
Tre generasjoner i sving
I høysesongen har Per-Olav Skutle flere innleide arbeidere, men det aller meste gjøres av familien selv. Tre generasjoner Skutle er i full sving når agurktida er på sitt mest intense.
– Det er meg, min sønn og kona som normalt jobber her – og barnebarnet mitt har sommerjobb her, sier Per-Olav Skutle.
Å plukke, sortere og pakke agurker er en gøy sommerjobb ifølge barnebarnet.
– Veldig gøy, men det er også veldig hektisk nå, sier barnebarnet Håvard.
- Oppskrifter: