Venner og familie tok farvel

En fullsatt Kristiansand Domkirke tok i dag avskjed med politiførstebetjent Børge Ivarsen.

Ivarsen ble kjørt ned og drept under en biljakt på E18 i Grimstad forrige torsdag.

Ivarsen fikk en offentlig begravelse og justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen deltok i begravelsen og holdt minnetaler.

Også politimester Kirsten Lindeberg i Agder, og politiførstebetjent Bård Austad fra politiets utrykningstjeneste, som var en nær venn av Ivarsen, holdt minnetaler i kirka.

Hundrevis av polititjenestemenn var tilstede i kirka, sammen med blant andre ambulansepersonell fra Sørlandet sykehus.

NETT-TV: Se Børge Ivarsens begravelse

Midtgangen var fylt av blomsterkranser, og en rekke mennesker hadde møtte fram for å delta og vise sin respekt overfor Ivarsens nærmeste familie.

– Det er de beste som dør

Justisminister Knut Storberget leste uttrag fra Nordahl Grieg i sin tale, og uttrykte på vegne av Regjeringa sin medfølelse med familien.

Justisminister Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget leste minneord da politiførstebetjent Børge Ivarsen ble begravet.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

– Mens mange av oss sov veldig trygt, ble politimann Børge Ivarsen fratatt livet. Det er vanskelig å forstå at en politimann, som er ute for å gjøre det trygt for oss, skal dø i tjeneste. Det er vondt og ufattelig trist. Vi har ingen å miste. Ved Ivarsens bortgang er det mange som har mistet en som betyr veldig mye. Først og fremst familie og venner, men også kollegaene ved Grimstad politistasjon. «Han var en helt» står det på en krans, sa Storberget.

– Det er de beste som dør. Jeg har fått Børge Ivarsen beskrevet som en som er slik vi vil at politiet skal være. Han var en svært godt likt og høyt respektert politimann. (...) Vi mennesker søker ofte mening i det som skjer, men i dette finnes ingen mening og ingen rettferdighet. Men det vil komme en annen tid, med glede over alt han var, og med takknemlighet for at vi fikk kjenne ham, sa justisministeren til en fullsatt kirke.

– Ville tjene andre

Politidirektør Ingelin Killengreen fremhevet at vi ikke har noen politimenn å miste.

– Dere i familien har mistet en som er helt uerstattelig, og vi i politiet har ingen å miste. Og så er det det ufattelige; han døde fordi han gjorde jobben sin. Familien sliter, kollegaer sliter, men også vi i politiledelsen sliter, sa Killengreen i sin tale.

Politidirektør Ingelin Killengreen

Politidirektør Ingelin Killengreen uttrykte sorg over å ha mistet en politimann.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

– Børge var en fremragende polititjenestemann. Han hadde valgt et yrke som betyr at han ville tjene andre. Han hadde et stort engasjement, og vilje til å ta ansvar. Han valgte i sin yrkeskarriere postene som betyr noe, hvis du vil skape en tryggere situasjon for alle oss andre. Derfor er hans død så uendelig meningsløs for oss alle. Å ta ansvar skal ikke bety at du dør på din post, sa politidirektøren.

– Sorg og ettertanke

Prest Helge Smemo beskrev før minnetalene Ivarsen som en fantastisk far og ektemann, en leken mann full av spillopper, med utpreget rettferdighetssans. En mann som var opptatt av å ikke se problemer, men finne løsninger. En sosial mann med meninger og engasjement.

– Det sies at ethvert menneske er ei øy, men at det går bruer mellom. Det gikk mange bruer ut fra Børge. Bekjentskapskretsen var stor og alle i politiet visste hvem han var, sa Helge Smemo.

Børge Ivarsens begravelse

Erik Faber sang i begravelsen.

Foto: Åse Røysland / NRK

– Når vi snakker om Børge kommer vi ikke utenom trening, sport og idrett. Han var lommekjent i skiløypene, løp Oslo Marathon ti ganger, hadde svart belte i tae kwon do, og i kjelleren ble boksesekken flittig brukt, mens Bruce Springsteen gikk for full guffe, sa presten.

Kristiansandsartisten Erik Faber sang tre sanger i domkirka, blant annet «You're Missing» av Bruce Springsteen og «Wonderful Tonight » av Eric Clapton.

Prosesjon til kirkegården

Etter seremonien i kirka, gikk gravfølget i prosesjon til Kristiansand kirkegård.

Video nsps_upload_2010_3_12_14_8_43_557.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Prosesjon fra Kristiansand Domkirke. Se video ved å klikke på bildet.

Gravfølget gikk fra domkirka til Gyldenløvesgate, ned Markensgate til Tordenskjoldsgate, og så til Vestre Strandgate. Herfra gjennom rundkjøringa i Gartnerløkka til kirkegården med inngang fra Setesdalsveien.

Etter jordfestelsen ble den offisielle delen av begravelsen avsluttet.