Beredskapen på plass – ekstremværet herjer

Flere har forberedt seg på ekstremværet som veltet inn over Agder tidlig torsdag morgen.

Store vannmengder
Foto: Kjell Inge Søreide

Flere etater er i beredskap etter ekstremvarslet og regnet som er varslet inn over Agder litt over midnatt og natt til torsdag.

Politiet, fylkenes beredskapssjefer, Forsvaret, Sivilforsvaret, kommunene og flere andre aktører har hatt felles møte i begge fylkene for å være forberedt.

– Sist jeg snakket med meteorologen, kom det fram at hovedfronten kommer inn like over midnatt og varer ca. til klokken 14 torsdag sier fylkesberedskapssjef i Vest-Agder, Yngve Årøy.

Rygenefossen morgen

Rygenefossen torsdag morgen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Han har fått vite at det kan komme mellom 50 til 70 mm nedbør fra midnatt og fram til torsdag.

I ni har han fungert som beredskapssjef, men har aldri tidligere vært ute for verre varsler.

– Jeg kan ikke huske vi har hatt det så ekstremt som nå. Vi hadde ekstremværet Frida for noen år siden og Geir i 2013, men det ble kortvarig, sier Årøy.

Verst om strømmen går

Årøy sier at det verste som kan skje, men som nok ikke er sannsynlig er at kraftforsyningen kan ryke i uværet.

– Det er ikke høyst sannsynlig, men verst tenkelig, sier Årøy.

Men han har fått beskjed om at flomtoppen i vassdragene er nådd og vannmengden er i ferd med å reduseres. Likevel er det så mye vann i grunnen etter regnværet den siste tiden, at det er svært lite som skal til før det flommer over.

Store vannmengder

Store vannmengder ved Rygene kraftverk. Trygve Thaule står på demninga og vurderer vannmengdene

Foto: Kjell Inge Søreide

Advarer mot ekstremselfies

Fylkesberedskapssjefen ber folk også sjekke båter og andre ting som kan føre til skader på andre. Men han er også bekymret for værturisme.

– Det heter ikke ekstremvær for ingenting. Jeg er skeptisk til dem som oppsøker ekstreme værsituasjoner for å få så kule bilder som mulig. Ikke sett deg i en slik situasjon, er rådet fra Årøy.

Han er bekymret for at redningsmannskaper da må sette i gang aksjoner under ekstremt vanskelige forhold, dersom noen oppsøker ekstremværet.