Aktor vil avvise ankesaken

Ankesaken til de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland bør avvises, mener aktor ved høyesterett i Kongo.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.

Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet i Kisangani og er ikke tilstede i høyesterett.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Aktor oberst Agabo vil sende saken mot de to drapsdømte nordmennene tilbake til domstolen i Kisangani.

Rettsmøtet, der høyesterett i Kongo skal avgjøre om dødsdommene til Joshua French og Tjostolv Moland skal godkjennes eller ikke, startet klokken 11.30 tirsdag. Aktor Agabo begynte med å redegjøre for bakgrunnen for dødsdommen.

Ved 13.00-tiden gikk han overraskende inn for at høyesterettsbehandlingen av saken avvises, og at saken i stedet bør sendes tilbake til domstolen i Kisangani.

Men aktor mener ankedomstolen i Kisangani må få en helt ny sammensetning enn forrige gang, ifølge Dagbladet.no. .

Kun én forsvarer på plass

Saken i den militære høyesteretten ble satt til tross for at bare én av de to lokale forsvarerne er til stede. Nordmennenes forsvarere håpet i det lengste å få en ukes utsettelse av saken.

André Kibambe

Kibambe er eneste forsvarer på plass i rettssalen. (arkivfoto)

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Det har vært usikkert om rettsmøtet ville bli avholdt tirsdag. Årsaken er at French sin forsvarer ikke skal ha mottatt noen offisiell innkallelse. Forsvareren til Moland, André Kibambe, som er på plass i retten, har antatt at saken ville bli utsatt over til påske.

Advokat Morten Furuholmen, de dømtes norske forsvarer, sa før helgen at han ikke kommer til å være i retten. Dommeren sier imidlertid at retten er gyldig innkalt.

– Dårlig rettssikkerhet

– Forsvaret blir jo redusert, i den grad det blir noe forsvar i det hele tatt, sier Morten Furuholmen.

Morten Furuholmen

Forsvarer Morten Furuholmen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han har liten tro på nordmennenes rettssikkerhet under de rådende forholdene.

– Det sier seg selv, at dersom du er dømt til døden og ikke en gang er til stede selv - eller har en forsvarer til å ivareta dine interesser når endelig dom skal fastsettes - da har du ikke noen rettssikkerhet.

– Om det ville utgjøre noen forskjell, slik denne saken har utartet seg, det er et annet spørsmål. Men objektivt sett er det klart at du er uten rettsvern om du ikke har en rettsaktør på din side til å framføre gode argumenter for at dommen ikke skal bli stående, sier Furuholmen.

Overgitt

Knut Moland

Knut Moland er oppgitt over at ikke nordmennenes forsvarere er til stede i retten.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Far til Tjostolv Moland, Knut Moland, så begynnelsen av rettsaken i formiddag. Han er ikke glad for det som nå skjer.

– Det er samme surret som det har vært hele tiden der nede. De er i en annen verden.

– Det er fullstendig sinnsykt hele greia. Aktor begynte med å si at det at de ikke ville ha med passasjerer, er et bevis på at de ville myrde sjåføren. Hva slags bevis er det? Det er så useriøst at det er ikke noe mer å si, sier Moland.

Skyldspørsmålet tas ikke opp

Høyesterett skal ta stilling til om dødsdommene som ble avsagt i desember i fjor skal godkjennes eller ikke, om det er gjort feil i behandlingen av saken, og om det var riktig at saken gikk for en militær domstol. Den skal ikke ta stilling til selve skyldspørsmålet. Det føres ikke vitner i saken.

NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg som har fulgt saken, mener saken kan bli sendt tilbake til en lavere rettsinstans.

– Høyesterett skal bare ta stilling til om dødsdommen var riktig. Hvis retten konkluderer med at det var galt å dømme dem til døden - så går saken sannsynligvis tilbake til en lavere sivil rettsinstans, og da må drapssaken prøves på nytt, sier Sandberg.

Det er satt av to dager til saken i høyesterett i Kinshasa.

Les også: UD sender representant til Kongo-rettssaken