Båtfolket jubler over helomvending

For tre uker siden frarådet Redningsselskapet båtbruk under koronakrisen. Nå jubler båtfolket over at de likevel får mulighet til å dra på sjøen i påsken.

Redningsskøyte Inge Steensland i Arendal

Redningsselskapet har snudd i båt-saken.

Foto: Jon Gelius / NRK

Redningsselskapet ba folk om å la fritidsbåten ligge fortøyd under koronakrisen. Begrunnelse var en ekstra sårbar beredskap og de mange smittevernstiltakene som måtte iverksettes.

Det førte til sterke reaksjoner fra båtfolket.

Nå har derimot Redningsselskapet snudd i saken etter at justisministeren uttrykte at det kan være bra for folket å bruke båten så lenge man er frisk.

Frode Hatlem, leder Redningsselskapets redningskorps, Kristiansand

Frode Hatlem, leder for Redningsselskapets redningskorps i Kristiansand, er klar på at det var riktig å anmode folk til å la båten ligge for tre uker siden.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Det vi har gjort nå er å skaffe en oversikt over situasjonen og fått på plass rutiner på hvordan vi skal håndtere dette, sier Frode Hatlem, leder for Redningsselskapets redningskorps i Kristiansand.

Denne uken har Redningsselskapet byttet ut de faste mannskapene på sine redningsskøyter.

I tillegg vil de frivillige sjøredningskorpsenes ha en responstid på 30 minutter etter varsling om hendelse. Det betyr at Redningsselskapet er klare til å hjelpe de som ønsker å bruke båten i påsken.

Mange vil ut med båten

Nå jubler båtfolket for at de kan benytte fritidsbåtene sine i påsken og i Kristiansand jobber Sjøsport Kristiansand på spreng for å få ut alle båtene som har ligget på land over vinteren.

Birger Hægeland, eier, Sjøsport Kristiansand

Birger Hægeland, eier av Sjøsport Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Folk vil ut med båten sin i påske når hyttene stenges over alt, sier eier Hægeland.

Redningsselskapets anmodning til å la båten ligge i påske skapte sterke reaksjoner hos mange.

– De vil gjerne ha ut båtene sine nå. Ikke kan de reise ut av landet eller til hyttene sine.

At Redningsselskapet ba folk om å la båten ligge, reagerte Hægeland sterkt på. Selv har han merket engasjementet fra båtfolket og er glad for at Redningsselskapet nå er klare til å hjelpe de som trenger det i påsken.

Svein Harberg (H), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, var dypt involvert i diskusjonen da den raste.

Harberg mener det er forskjell på å dra på hytten enn å benytte seg av båt i påsken.

– Det er veldig greit å dra på sjøen, men det er viktig at vi forholder oss til de andre restriksjonene. Man skal ikke foreta seg unødvendige reiser ut av kommunen, slår Harberg fast.

– Nå må vi bare være flinke gjennom påsken til å ikke utsette hverandre for fare, slik at vi har kontroll på spredningen og kan håndtere denne pandemien på en god måte.

Svein Harberg

Svein Harberg (H) har selv stor glede av å være på sjøen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK