NRK Meny
Normal

Barn på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse

Det er oppdaget et tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse i Arendal.

Korridor Arendal sykehus

Arendal kommune er nå i beredskap, dersom det skulle dukke opp flere sykdomstilfeller.

Foto: Thomassen, Jan Inge / NRK

Barnet ble i går innlagt på sykehus med det som høyst sannsynlig er meningokokksykdom, ifølge kommuneoverlege Preben Aavitsland.

Preben Aavitsland

Kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal.

Foto: Terje Christiansen / NRK

– Det er en veldig alvorlig tilstand, så dette er en situasjon vi tar på høyeste alvor her i Arendal, sier Aavitsland til NRK.

Barnet som er smittet gikk i Moltemyrskogen barnehage, og alle foresatte her er varslet, ifølge legen.

Barn og ansatte får i løpet av dagen en dose forebyggende antibiotika for å få bort eventuelle meningokokkbakterier de måtte ha fått i halsen. Dermed reduseres sykdomsfaren og faren for videre spredning av bakterien.

Ber foreldre være årvåkne

– Vi har nå informert alle byens fastleger, legevakta, fylkeslegen og sykehuset om situasjonen, og har informert alle foresatte ved Moltemyrskogen barnehage. Vi ber dem være årvåkne for barn med feber i tida framover.

Det er ikke snakk om å stenge barnehagen, ifølge Aavitsland.

– Sykdommen er heldigvis lite smittsom. Det er sjelden at det kommer flere tilfeller. Men man må ha beredskap dersom det kommer flere tilfeller.

– Hva kan du si om barnets tilstand?

– Jeg kan ikke si noe mer enn at barnet ble lagt inn på sykehus i går.

Aavitsland ber foreldre i ukene framover være oppmerksom på uttalt slapphet, oppkast, nakkestivhet og utslett hos barn og ungdom. Har barnet feber, skal det vekkes et par ganger i løpet av natta for å vurdere allmenntilstand og utslett.