NRK Meny
Normal

Ba regjeringen lage maten selv

Bondeprotestanter i Vest-Agder protesterte mot regjeringens lønnsforslag ved å gi makthaverne sitt eget gårdsbruk.

Riktignok i en symbolsk miniatyrutgave, men regionleder Birte Usland i Bondelaget var krystallklar i talen til fylkesmann Ann-Kristin Olsen, under aksjonen i Kristiansand.

– Dette kan de gjøre selv

Birte Usland

Birte Usland mener det eneste å gjøre er å protestere.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Ann-Kristin Olsen

Fylkesmannen, som er en kvinne, kunne ikke gi noen lovnader til de frustrerte bøndene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Traktorer i rundkjøring

Det ble også protestert langs veien. Nærmere bestemt i rundkjøringen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Vi skal overbringe et budskap til fylkesmannen og staten, der vi sier at myndighetene kan gjøre dette selv. Vi kan ikke jobbe på dugnad, sier Usland til NRK.no.

Under talen til fylkesmannen, ba hun myndighetene om å trekke ut av regjeringskontorene og inn i fjøset:

«Staten la onsdag frem sitt tilbud til bøndene. Vi kan ikke se at regjeringen tar landbruks- og matmeldingen på alvor - dette blir det ikke mer mat av. Vi i Vest-Agder bondelag foreslår derfor at regjeringen overtar matproduksjonen.»

Mener lønnsforslag er frekt

Etter lørdagens brudd i jordbruksoppgjøret har det mandag vært bondeprotester over hele landet.

Regjeringen vil ha matproduksjonen opp. Dette krever bøndene mer penger for. Tilbudet fra staten er på 13.000 kroner mer per årsverk. Bøndene, med en snittlønn på rundt 300.000 kroner, krever 50.000 ekstra.

Mandag morgen hadde aksjonistene i Kristiansand slått opp telt foran fylkeshuset i Vest-Agder.

– Stortinget har vedtatt at vi skal øke matproduksjonen i dette landet. Regjeringen mener vi skal gjøre det uten betaling. Det synes vi er ganske frekt, mener bondelagslederen, og tar altså til orde for at politikerne kan så sine egne poteter.

– Vi gir dem en liten låve, en traktor og noen frø og planter, så de har noe å begynne med.

Bringer saken videre

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder vil ikke svare direkte på hva hun synes om bøndenes krumspring foran fylkeshuset.

– Jeg har fått deres melding, som statens representant i dette fylket. Jeg vil ta dette videre inn til de sentrale myndighetene, sier Olsen til NRK.no.

– Forstår du at bøndene er fortvilet?

– Jeg har ingen kommentar utover at jeg skal bringe dette videre. Dette er en sak som må løses sentralt. Men jeg har registrert hva de sier og lagt meg på hjertet deres budskap, og bringer det som sagt videre, sier Olsen.

Birte Usland håper protestene over et langstrakt bonde-Norge gir gjenklang.

– Alle gode krefter hjelper. Det gjelder å sende en beskjed inn til sentralt hold, om at utfordringen må tas på alvor. Vi vil ha, og trenger, mer mat i dette landet. Da må vi ta i bruk de rette virkemidlene, sier Usland.