Hopp til innhold

Må avlyse sommerkonserter på grunn av testamente fra 1937

Den ukentlige konsertserien «Lyden av sommer» i Lillesand må avlyse de to siste arrangementene på grunn av et testament fra 1937.

Lyden av sommer i Lillesand

Lørdag var over tusen publikummere til stede på Emil Knudsens plass på sommerkonsert. Det kan bli lenge til neste lignende arrangement her på grunn av en tvist mellom naboer og kommunen, takket være en klausul i et gammelt testamente.

Foto: Thor Børresen / Lillesandsposten

«Lyden av sommer» ved Emil Knudsens plass i Lillesand, som har samlet flere tusen publikummere i sommer må avlyse de to siste arrangementene. Årsaken er et gammelt testament fra 1937, skriver Lillesandsposten.

Sjenerer naboer

I testamentet står det nemlig at det ikke må komme støy fra plassen som kan sjenere naboeiendommene.

– Vi ble nylig gjort oppmerksom på at det i 1937 ble tinglyst et testamente der kommunen fikk Emil Knudsens plass. Som en binding knyttet til testamente står det at det ikke må utøves støy til sjenanse for naboene til plassen, sier fungerende rådmann Geir Jenssen til NRK.

Det mener naboene har skjedd under konsertene. Derfor har kommunen nå gitt beskjed til arrangørene at de må kansellere de to siste konsertene som var planlagt.

– Det som er spesielt i denne saken er at det er veldig mange år siden dette testamentet ble skrevet. Samtidig må vi inntil videre respektere den situasjonen som er oppstått, og se nærmere på saken, Jenssen.

– Vi må også se alle de offentlige rom i Lillesand som nå har blitt populære steder å arrangere konserter på, legger han til.

Ikke i tvil om at det måtte stanses

Det var naboene i Strandgata 15 som via sin advokat Ole Johan Storaker krevde øyeblikkelig stans i arrangementene på Emil Knudsens plass.

Storaker sier til Lillesandsposten at han ikke i tvil om at den tinglyste klausulen i den gamle testamentet gir hans klienter rett til å kreve stans i konsertarrangementene.

– En objektiv tolkning av gavebrevet tilsier at det var meningen å legge strenge begrensninger på bruk av plassen, sier advokaten.

– Dette hadde selvsagt sammenheng med at Hilleborg Knudsen selv bebodde naboeiendommen, og at hun ville gardere seg mot bebyggelse, mot støy eller noe som på annen måte kan sjenere naboeiendommen, legger han til.

– Et tap for byen

Fungerende rådmann Jenssen mener det er et tap for Lillesand som sommerby at «Lyden av sommer» med flere tusen publikummere forsvinner resten av sesongen.

– Jeg synes det er trist at vi har havnet i en slik situasjon, og at det har skjedd på så kort varsel, sier rådmannen.

Samtidig legger han til at det er utrolig mye annet som skjer i byen, og at de må komme frem til en løsning som gjør at de får regulert det som står i testamentet på en riktig måte.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,39 kr
Dyrest kl. 08 1,93 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %