Stjålet bil til syne etter 21 år

Rykter om dumpede biler i Solheimsvannet i Froland, trigget dykker Gisle Espeland. I sommer saumfarte han innsjøen og oppdaget en Audi som ble stjålet i Grimstad i 1995.

Så til en historie fra Frolendingen. For over 20 år siden ble en bil stjålet et sted i Grimstad. Denne uken ble bilen funnet igjen i Solheimsvannet i Froland. Og den var i overraskende god stand.

Den dumpede Audien lå på omkring 24 meters dyp da den ble funnet.

– Det gir litt skattejaktfølelse, sier Gisle Espeland til NRK.

Det var Frolendingen som første omtalte saken.

Oppdaget rart ekko

Utstyrt med sonar saumfarte frolandsmannen vannet i sommer. Han jobber som dykker, men bruker også store deler av fritiden under vann. Først oppdaget han bildeler i en bukt i Solheimsvannet. Nærmere undersøkelser på dypere vann viste konturene av et bilvrak.

– Det dukket opp et rart ekko som viste en gjenstand som stod rett opp fra bunnen.

Bilen stod med fronten godt begravd i søla, men bakenden stod opp fordi det hadde vært luft i bagasjerommet da den gikk ned.

På 24 meters dyp festet Espeland en løfteballong til tilhengerfestet. Dermed ble vraket hevet og tatt inn til land.

Dumpet Audi

Bilens tekniske tilstand var forbløffende god ifølge Gjensidige.

Foto: Baard Larsen / Frolendingen

Stjålet i Grimstad

Det var en da 12 år gammel Audi 100 CD som forsvant fra en adresse i Grimstad for over 21 år siden, skriver Frolendingen. Gjensidige stod for forsikringsoppgjøret den gangen.

– Det luktet stramt av gammel olje da vi tok den opp. Folk bruker vannet til drikkevann, så det er godt å få ryddet opp litt, sier Espeland.

Bilteknisk takstmann Harald Melhus i Gjensidige sier det er sjeldent at selskapet finner igjen biler som har vært savnet i så mange år.

– Ettersom vi har eieransvar, må bilen tas opp med tanke på miljøhensyn. I tillegg skal vi ha egne teknikere som skal gjennomgå bilen for å se om det er muligheter for å finne ut av hvordan den ble stjålet, legger han til.

Så nypolert ut

Espeland stusset nesten på hvor godt bilen hadde holdt seg under vann.

– Fronten som hadde stått godt begravet i søla så nesten nypolert ut.

Kjøretøyet var nesten fri for rust og hjulene trillet som de skulle. Etter at bilen er ferdig undersøkt av Gjensidiges folk, blir neste stoppested bilopphuggingen på Mørlandsmoen i Arendal.