NRK Meny
Normal

– Mange eldre kommer til meg og sier at de er redde for tiggerne

Ordføreren i Kristiansand Arvid Grundekjøn forteller at han har fått opptil 15 henvendelser fra eldre som sier de har hatt skremmende opplevelser med tiggere.

Arvid Grundekjøn

Ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn skapte debatt da han tidligere denne uken skrev en kronikk der han advarte mot at Kristiansand kan bli Norges tiggerhovedstad dersom det ble etablert nødovernatting i byen.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Denne uken bestemte formannskapet i Kristiansand at tiggerne i byen skal få overnatte i et kjellerrom på Kongens gate skole i vinter.

Frykter flere tiggere til Kristiansand

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) har lenge ment at et forbud mot tigging er på høy tid. Ordføreren skapte debatt da han i en kronikk i Fædrelandsvennen denne uka skrev at Kristiansand kunne bli Norges tiggerhovedstad hvis tiggerne fikk et overnattingstilbud i byen.

Til NRK fredag begrunner han hvorfor han brukte uttrykket «tiggerhovedstad».

– Jeg brukte dette ordet for å illustrere den utfordringen vi kan stå overfor når andre byer forbyr eller sterkt begrenser tigging og vi i Kristiansand går motsatt vei. Altså fra å ha et nødshelter til å ha et permanent tilbud gjennom hele vinteren.

Det kan føre til en økning i antall tiggere til byen, tror han.

– Jeg tror ikke det kommer til å komme ekstremt mange til byen, men det vil nok komme flere ettersom flere byer forbyr tigging. Vi legger bedre til rette i en tid der andre byer strammer inn, sier han.

– Føler seg tvunget til å gi penger for å slippe fri

Grundekjøn forteller også at han har fått flere henvendelser fra eldre personer som forteller at de har vært utsatt for skremmende opplevelser i møte med tiggere.

– Det er bekymringsfullt at jeg som ordfører har fått opptil 15 henvendelser fra eldre personer som ikke tør å bevege seg i sentrum i sin egen by. Grunnen er at de har blitt stoppet av tiggere som griper tak i klærne og som ber om penger. Mange av dem forteller at de føler seg tvunget til å gi penger for å slippe fri, forteller Grundekjøn og legger til:

– Når så mange personer henvender seg direkte til ordføreren sier det litt om at dette er en stor utfordring.

Flere uønskede konsekvenser

Flere har karakterisert Grundekjøn som «kald» og «lite empatisk» etter kronikken.

– Jeg tror en mer treffende karakteristikk vil være analytisk. Jeg prøver å se konsekvensene av de ulike valgene. Å legge til rette for tigging i Kristiansand har ført til flere uønskede konsekvenser, sier han.

Grundekjøn opplever debatten rundt det moralske aspektet når det gjelder tigging som på feil spor.

– Dette er en sak som engasjerer veldig mange. Vi er nok alle opptatt av de svake og vanskeligstilte grupper, enten det gjelder fattigdom eller nød etter krig. At man skal vise omsorg for personer i nød er relativt lite kontroversielt, men spørsmålet er på hvilken måten man skal gjør det.

– Utfordringen slik jeg ser det, og som jeg også skrev om i kronikken, er at dette har ført til store utfordringer blant annet for en del eldre mennesker, rusavhengige og generelt for bybildet, sier ordføreren.

Tigging

Denne uken bestemte formannskapet i Kristiansand at tiggerne skal få overnatte i et kjellerrom på Kongens gate skole i vinter.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK