Arbeidstilsynet følger skolebygging

Entreprenøren som bygger den nye videregående skolen i Arendal har fått pålegg om bedre sikkerhetsrutiner, etter at det denne uka ble avdekket livsfarlige arbeidsforhold på byggeplassen.

Byggearbeid uten sikring

Arbeidstilsynet har pålagt selskapet som bygger den videregående skolen i Arendal, i fylkeskommunal regi, å bedre rutinene når det gjelder sikkerhet.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Fellesforbundet slo tirsdag alarm, etter at de hadde dokumentert at arbeidere jobbet høyt over bakken uten hjelm og sikring, og det i fylkeskommunal regi.

Alf Helgeland

Alf Helgeland sier Arbeidstilsynet vil følge opp arbeidsplassen for å se til at sikkerheten ivaretas.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Arbeidstilsynet vil nå påse at sikkerheten blir bedre på byggeplassen der den nye Myra skole nå reiser seg. Alf Helgeland i Arbeidstilsynet sier de nå følger med.

– Vi har fått dokumentasjon som viser at de har satt i gang korrigerende tiltak i forhold til det som ble avdekket, sier Helgeland.

– Dør om de faller

– Her ser vi en som står oppreist helt uten sikring. Faller han ned, blir han spiddet på armeringsjernet og er stein død, forklarte Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet, mens han viste NRK.no byggeplassen tirsdag.

Det er oppdaget flere alvorlige sikkerhetsbrudd i forbindelse med byggingen av den nye storskolen i Arendal. 
Det til tross for at det har vært påpekt brudd flere ganger tidligere.

SE VIDEO fra 12. juni 2012: Helt usikret jobber én arbeider ytterst på betongkanten, mens en annen går opp en usikret stige. Faller de ned skal det godt gjøres å unngå å bli spiddet av armeringsjernet inne ved veggen, ifølge Fellesforbundet.

Også flere ganger tidligere har Christiansen dokumentert lignende forhold ved byggeplassen og tatt det opp med prosjektledelsen fra fylket.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet er sjokkert over at arbeiderne er villige til å ta så store sjanser på jobb.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Men tirsdag var forholdene verre enn på lenge, ifølge Christiansen. Blant annet ble det gjort kranløft uten bruk av hjelm.

– Arbeiderne risikerer å ikke komme hjem. Og dette er altså rett under vinduene til byggeledelsen. Dette er helt forkastelig. Det viser en så slett holdning til HMS (helse, miljø og sikkerhet), som det er sjelden å se, raste Christiansen.

Følges ikke i praksis

Prosjektleder fra Aust-Agder fylke, Henning Weid, har lovet å ta tak i problemene, og sier til NRK.no at om de ser en arbeider uten hjelm igjen, skal han rett ut av arbeidsplassen.

Arbeidstilsynet sier at de også vil følge med på om folk som er høyt over bakken sikrer seg godt nok.

– Det er systemer for å ivareta dette, men så gjenstår det å utføre dette i praksis. Det var det som sviktet her, at folk jobber usikret i høyden, sier Helgeland i Arbeidstilsynet.

– Det vil bli strammet inn og fulgt opp ute på den byggeplassen det gjaldt.