Hopp til innhold

App skal hjelpe mot morgenkvalme

Gravide som sliter med kvalme kan snart få hjelp av en app. Den skulle gjerne de nybakte mødrene Charlotte og Marthe Moland Rui hatt tilgang på i sine svangerskap.

Charlotte (t.v.) og Marthe Moland Rui

Søstrene Charlotte (t.v.) og Marthe Moland Rui med yngstebarna Lotta (4 md.) og Elian (to uker) på fanget. Begge har slitt med mye kvalme i svangerskapene sine.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Kvalmen er intens når det står på. Du våkner om morgenen også går du bare og legger deg ved siden av doen, sier Charlotte Moland Rui.

I fanget hennes sitter minstejenta Lotta (4 mnd.). Trebarnsmoren har vært veldig kvalm med alle barna, spesielt med mellomste på to år.

80–90 prosent av alle gravide opplever svangerskapskvalme ifølge Elin Ngo, doktorgradsstipendiat i farmasi ved Universitetet i Oslo (UiO).

De har nå utviklet en app, «MinSafeStart», som skal hjelpe med å kartlegge kvalmen.

– Den gravide svarer på spørsmål om drikke – og matinntak, kvalmesymptomer og bruk av kvalmestillende medisiner. Kvalmen klassifiseres deretter i tre kategorier – mild, moderat og alvorlig, sier Ngo.

Elin Ngo

Stipendiat Elin Ngo (t.h.) ved Famasøytisk institutt på Universitetet i Oslo, stipendiat Bich Troung og professor Hedvig Nordeng er noen av dem som har utviklet appen som skal hjelpe gravide som sliter med svangerskapskvalme.

Foto: Privat

Hun forteller at hensikten med appen er å gi de gravide økt kunnskap og bedre kontroll over egne symptomer. Den vil også fortelle når de bør kontakte lege.

– Appen gir råd om egenomsorg og livsstilsendringer som kan redusere kvalmen, sier Ngo.

Klar til neste år

Søstrene Charlotte og Marthe Moland Rui synes det høres smart ut med en «kvalme»-app.

– Det hadde vært bra hvis den kunne kommet med noen råd omkring hva som er lurt å spise. Ritz-kjeks ble i alle fall min bestevenn, sier Marthe og smiler.

En gang var jeg så kvalm at jeg kastet opp ut av vinduet på jobb. Jeg jobber i barnehage.

Charlotte Moland Rui
Charlotte (t.v.) og Marthe Moland Rui med barna

Charlotte og Marthe Moland Rui har henholdsvis tre og fire barn hver. De vet mye om å slite med svangerskapskvalme. Her med barna Lotta, Olai, Adriana og Elian.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Ifølge Folkehelseinstituttet rammes mellom én og tre prosent av alle gravide av hyperemesis, alvorlig svangerskapskvalme.

– Vi håper appen kan hjelpe gravide til å få riktig behandling raskere slik at alvorlig svangerskapskvalme kan unngås, sier Ngo.

«MinSafeStart» er en del av forskningsprosjektet «SafeStart» ved UiO. Her får gravide et tilbud om møte med helsepersonell før første svangerskapskontroll.

– Appen har blitt brukertestet i sommer. Den vil i første omgang bare være tilgjengelig for gravide som er med i forskningsprosjektet «SafeStart», sier Ngo.

Små, hyppige måltider

Målet er å gjøre den tilgjengelig for alle i løpet av neste år. Alle gravide i 1. trimester (fram til tolv uker) kan delta i «SafeStart» og få tilgang til appen nå.

App mot morgenkvalme

I løpet av neste år blir appen som kan hjelpe mot morgenkvalme tilgjengelig for den gravide i gata.

Foto: Elin Ngo

Det finnes mange gravidapper i Norge, men ifølge Ngo ingen som benytter det standardiserte scoringssystemet for kvalme som de gjør. Målet er å oversette appen til engelsk slik at den også kan lanseres i utlandet. Interessen derfra har vært stor.

Line Tveiten, jordmor ved Sentrum/Lund helsestasjon i Kristiansand, sier det er fint hvis en app kan hjelpe kvalme gravide.

– Å gi råd er vanskelig fordi det er veldig individuelt hva som lindrer. Jeg pleier å anbefale små, hyppige måltider. Å spise litt før de står opp er også lurt, for eksempel tørre, salte kjeks, sier Tveiten.

Line Tveiten 2

Line Tveiten er jordmor ved Sentrum og Lund helsestasjon. Hun synes det er vanskelig å gi råd til kvalme gravide fordi det er så individuelt hva som kan lindre.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK
null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,85 kr
Dyrest kl. 08 1,73 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %