NRK Meny
Normal

Ap og H sammen om makta

Per Sigurd Sørensen (H) blir ny ordfører og Mette Gundersen (Ap) blir varaordfører i Kristiansand.

Varaordfører og ordfører i Kristiansand

Per Sigurd Sørensen (H) og Mette Gundersen (Ap) har funnet tonen i Kristiansands-politikken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Høyre og Arbeiderpartiet er nå fast bestemt på å overta styringen av Kristiansand.

Partiene har bedt Kristelig Folkeparti bestemme seg raskt om partiet vil være med i den nye storkoalisjonen.

KrF får ingen av ordførervervene, men kan nærmest velge fritt når det gjelder andre topposisjoner, som ledelsen av byutviklingsstyret og helse-og sosialstyret.

Står sammen

- Høyre og Ap står nå sammen, det er helt sikkert, sier Per Sigurd Sørensen(H) når han treffer Mette Gundersen(Ap) foran rådhuset, på torvet i Kristiansand.

Begge venter på en avklaring fra KrF, som tidligere har ivret for en storkoalisjon, men som nå føler at de er tatt på sengen av Ap og H og får dårlig betalt for å bli med.

Hvis KrF ikke vil være med og går i opposisjon, allierer Ap og H seg med flere av de mindre partiene i det nye bystyret, som SV, V og Sp. I tilfelle blir det kun snakk om et valgteknisk samarbeid.

Egentlig ønsker Høyre og Ap et mer forpliktende samarbeid sammen med KrF, men det virker nå som om partiene er så fast bestemt på å overta styringen av byen at de eventuelt gir opp å få i stand en slik plattform.

Alt taler nå for at vi får det endelig svaret om hvem som skal styre Kristiansand i løpet av tirsdag kveld.

Resultatene

Høyre fikk 21,1 prosent av stemmene og ble det største partiet i Kristiansand. Arbeiderpartiet ble nest største parti med 19,8 prosent av stemmene.

KrF har 18,7 prosents oppslutning, mens SV fikk 4 prosents oppslutning i Kristiansand og går dermed tilbake 11,6 prosentpoeng.

Arvid Omdal (KrF)

Lederen av Kristiansand KrF, Arvid Omdal, jobber på spreng for å få en best mulig posisjon til Jørgen Kristiansen, partiets toppkandidat.

Foto: Svein Sundsdal / NRK