Hopp til innhold

Advokat avviser voldtektsanklagene

Advokaten til overgrepsanklagede Henning Skumsvoll sier avviser anklageren fra Beate Helland. Hun står imidlertid på sitt, og anklager samtidig Skumsvoll og hans forsvarer for mannssjåvinisme.

Andreas Bjørn Salvesen

Andreas Bjørn Salvesen, som selv var ordførerkandidat for Frp i Farsund ved valget i høst, forsvarer Henning Skumsvoll.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Advokat Andreas Bjørn Salvesen hevder at seksualakten slett ikke skal ha vært imot kvinnens vilje.

Anmeldt for voldtekt

Beate Helland

Beate Helland anmelder kollegaen i Frp for seksuelt overgrep og sex-trakassering. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Henning Skumsvoll

Henning Skumsvoll har innrømmet at han har skammet seg over oppførselen, men mener påstandene om trakassering og overgrep er grunnløse. (Arkivfoto)

Bystyrepolitiker Beate Helland (Frp) i Kristiansand anmeldte mandag partikollegaen Hennings Skumsvoll, som er stortingsrepresentant for Vest-Agder, for overgrep og sextrakassering.

I november 2008 skal hun ha blitt utsatt for et overgrep av Skumsvoll, da de to hadde et samleie. Dette skal ha skjedd på en Frp-sammenkomst på et hotell i Farsund.

"Jeg understreker at samleiet 22. nov. 2008 IKKE var frivillig slik motparten hevder, men jeg var ikke i stand til å motsette meg det pga. for mye alkohol."

Det skrev Frp-kvinnen i en e-post til NRK mandag kveld.

– Hun har skrytt av dette

Motpartens advokat avviser voldtektsanklagene på det sterkeste.

– Da har hun en spesiell form for definisjon av voldtekt, sier Salvesen.

Skumsvolls advokat hevder å ha papirer som beviser at Frp-kvinnen derimot syntes seksualakten var hyggelig.

– Jeg har dokumentasjon på at hun i ettertid har skrytt, også til andre enn Skumsvoll, av det som skjedde i november 2008. Så det var ikke i nærheten av voldtekt, hevder advokaten.

Helland hevder også at hun ble utsatt for sextrakassering ved to andre anledninger, i 2009, og har anmeldt partifellen også for disse episodene.

Video Frp-politiker anmeldt for voldtekt

VIDEO: Beate Helland forteller sin versjon av saken til NRK.

– Ren pengeutpressing

For å hindre at saken kom ut i media, gikk Skumsvoll med på å betale 62.500 kroner i erstatning til kvinnen.

Ifølge Salvesen kom Hellands ønske om pengeerstatning like etter at Salvesen vant 7.7 millioner kroner i lotto i mars i år.

I 2010, lenge før lottogevinsten, hadde partene et forsoningsmøte der de ble enige om å legge saken død. Dette har blitt bekreftet av gruppeleder Tor S. Utsogn i Frps bystyregruppe i Kristiansand.

– I 2011 så ser hun at han har vunnet 7.7 millioner i lotto, hvor hun da krever ham for 100.000 skattefritt, som skal noteres som "tort og svie", sier Salvesen.

– Ville snakke tross penger

Det ble imidlertid aldri utbetalt noen penger fra Skumsvoll.

– Penger kunne hun ha fått for å unngå det som nå har skjedd, hvis hun kunne gått med på fortsatt taushet – og det nektet hun. Derfor var det slutt, ingen mer forhandlinger og ingen mer penger, sier Salvesen.

– Hun sa ja og ville ha pengene. Men hun ville også forbeholde seg retten til å omtale disse forholdene sjikanøst, til tross for at pengene var utbetalt. Og da fikk hun ikke penger, og da gikk hun til avisen, sier Salvesen.

Helland har også anmeldt Skumsvoll for mulig forsøk på bestikkelse for å dekke over et straffbart forhold.

Hun hevder hun har gått til media fordi hun ikke oppfattet de 62.500 kronene hun ble tilbudt som noen beklagelse, men som en bestikkelse.

Mener penger for taushet er OK

På spørsmål om hva han synes om at en stortingsrepresentant går med på å tilby over 60.000 kroner for taushet, svarer Salvesen med et spørsmål.

– Hva ville du betalt for å unngå at jeg anmelder deg for pedofili?, sier forsvareren til NRKs reporter, før han vedgår at forsøket på å kjøpe seg bort fra en eventuell anmeldelse er noe han synes er helt greit i dette tilfellet.

– Selvfølgelig, for å unngå noe som dette her. Jeg ville selvfølgelig betalt for dette. Dette er jo det verste som kunne skje for Skumsvoll. Og enda til få hele Medie-Norge til å ri samme hest. Det er forferdelig, sier Salvesen.

Video Nestleder i Frp om ny sex-sak

VIDEO: Frp-toppene må igjen svare på spørsmål rundt sex-livet til høytstående medlemmer av partiet.

Slår tilbake

Beate Helland fastholder overfor NRK at ingenting var frivillig fra hennes side ved samleiet for tre år siden, og avviser både at hun på noe vis flørtet med Skumsvoll før akten, og at hun har skrytt av den til noen i ettertid.

Hun mener beskyldningene fra advokat Salvesen at hun driver med pengeutpressing, er helt ville.

"Mannssjåvinistene Boa Salvesen (Andreas Bjørn Salvesen, journ. anm.) og Henning Skumsvoll må lære seg å respektere kvinner ... De har en dårlig sak og slår om seg med negative omtaler av meg for å svekke min tillit. Det vil de ikke klare ... det viser bare hvor desperate de er".

Det skriver Helland i en e-post til NRK tirsdag kveld.

Opplevde ikke trakassering

Ingebjørg

Ingebjørg Amanda Godskesen. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ingebjørg Amanda Godskesen satt som regionsekretær for Frp i Agder-fylkene i 6.5 år frem til 2009. Hun hevder hun aldri har hørt noe om sextrakassering fra Skumsvoll.

– Jeg har aldri hørt at han har trakassert noen kvinner. Han har heller aldri trakassert meg, sier Godskesen til NRK.no.

Skumsvoll har mandag søkt og fått innvilget permisjon fra sine tillitsverv i Fremskrittspartiet.

NRK PRESISERER: Denne artikkelen har i ettertid blitt endret, blant annet ved at anklager og påstander har blitt fjernet fra teksten.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,57 kr
Dyrest kl. 08 2,3 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %