NRK Meny
Normal

Advarer mot fleksilån

Ekspert på Universitet i Agder advarer mot bankenes fleksilån. Hun mener de passer bare for de med sterk økonomisk kontroll.

Norske kroner.
Foto: ScanStockPhoto

Stadig flere banklunder på velger fleksilån. Det er lån der du selv velger hvordan du vil bruke pengene og hvor mye du vil betale tilbake.

Førsteamanunsis Ellen Katrine Nyhus ved Fakultet for økonomi ved Universitet i Agder mener slike lån kan være farlig for folk med svak økonomisk kontroll.

Gå på en smell

Nyhus tror at de som har en trang økonomi og som merker renteøkningen godt, kommer til å gå på en smell i det lange løp.

- Det kan godt hende at det er avdraget på boliglånet som blir redusert i stedet for forbruket, sier Nyhus. Hun er ekspert på økonomisk psykologi og forsker på hvordan vi styrer pengene våre. 

- For svært mange handler penger om å skaffe seg kortsiktige gleder og for slike kan lett tilgang på lånte penger raskt føre til økt forbruk, sier Nyhus.

- Dermed blir lånetaker sittende med et høyt boliglån. Dersom boligprisene synker kommer egenkapitalen til å forsvinne.

Annehver har fleksilån

På landsbasis velger nå halvparten av nye lånekunder fleksilån. Årsaken er at slike lån ofte har lavest rente. I tillegg gir de god tilgang til billig kreditt med pant i huset. Nyhus ser også fordelen med slike lån.

- Denne type lån forutsetter at lånetaker har veldig god selvkontroll og tenker framover og tar hensyn til den økonomiske fremtiden.

Markedsandeler

Nyhus er heller ikke i tvil om hvorfor bankene markedsfører slike lån.

- Fleksilån er en fin måte å øke markedsandeler på, for det som ofte skjer er at folk låner mer enn de har behov for. Dermed får bankene økt sine utlån og økt sine inntekter, sier Nyhus.