Hopp til innhold

Avstandsravner skal patruljere gatene i denne bygda

Det er ikke natteravner, men avstandsravner. De skal sørge for at folk i Vennesla ikke kommer for tett på hverandre.

Vennesla innfører avstandsravner i kampen mot korona

I Vennesla kommer du til å bli kontaktet av en avstandsravn dersom du bryter smittevernreglene.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK

– Vi vil ha avstandsravner for å gi råd og vink, og en hyggelig henstilling om å holde avstand, sier varaordfører i Vennesla, Eivind Drivenes (Sp).

Det er Vennesla kommune i samarbeid med Frivillighetssentralen som har tatt initiativ til den noe spesielle vaktordningen.

Målet er å hjelpe kafeer, butikker og befolkningen generelt med å holde smittevernreglene, nå når samfunnet gradvis åpnes igjen.

I Vennesla innfører de nå "avstandsravner" som skal gå rundt og minne folk på reglene.

I Vennesla innfører de nå "avstandsravner" som skal gå rundt og minne folk på reglene.

Noen få ødelegger

Om venndøler er dårligere til å holde avstand til hverandre enn nordmenn generelt, vites ikke.

Varaordføreren sier kommunen ser behovet for dette, fordi noen få ødelegger for mange.

– Stort sett er det veldig greit, men så er det noen som glemmer seg bort.

Vennesla kommune er en av få norske kommuner som tilbyr testing av alle innbyggere som føler de har symptomer på Covid 19.

Kommunen har nå 20 registrerte smittede totalt, hvorav en er innlagt på sykehuset.

- Økningen i testing gir resultater, og nå begynner vi å danne oss et godt bilde av hvor smitten er, og hvordan den spres, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Bor du i Vennesla og mistenker at du er smittet av korona, kan du få tilbud om å bli testet raskt. Kommunen bruker et privat laboratorium, som gir hurtig svar på testene. Vennesla er en av svært få kommuner som tilbyr en slik testing:

Bor du i Vennesla og mistenker at du er smittet av korona, kan du få tilbud om å bli testet raskt. Kommunen bruker et privat laboratorium, som gir hurtig svar på testene. Vennesla er en av svært få kommuner som tilbyr en slik testing:

Skal ikke bruke målebånd

Leder av frivillighetssentralen i Vennesla, Jorunn Sagen Olsen, har ansvaret for å rekruttere avstandsravnene som skal patruljere gatene.

Nå håper hun befolkningen i Vennesla vil sette pris på vaktene.

– Vi skal «tuste» rundt i sentrum, se at folk har det bra, og at de holder avstand. Vi kommer ikke til å bruke målebånd, ler Sagen Olsen.

Jorunn Sagen Olsen, leder for frivillighetssentralen i Vennesla, og leder arbeidet med avstandsravner

Mange stiller frivillig opp for å bli avstandsravn, sier leder for Frivillighetssentralen i Vennesla, Jorunn Sagen Olsen.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK

100 nye frivillige har meldt seg til den lokale frivilligsentralen siden korona-krisen startet, mange av disse blir nå avstandsravner.

Mandag starter den nye vaktordningen, og vaktene vil gå med synlige gule vester.

Status koronaviruset

Norge

Helsedirektoratet oppdaterer ikke lenger tall på antall smittede og innlagte med Covid i Norge. Tallene nedenfor er derfor å anse som historiske tall.

Bekreftet smittede i Norge

Kurven viser hvor mange som er testet positivt for smitte, per dag og totalt. Variasjoner i hvem som testes og antall tester per dag kan påvirke tallene. Dag for dag-tallene hentes fra FHIs rapporter og viser endring fra foregående dag. FHI melder om store mørketall.

Innlagte i Norge dag for dag

Grafen viser antall sykehusinnlagte med koronavirus for hver dag. Inn- og utskrivninger, eller hvor mange som totalt har vært innlagt foreligger ikke.

Innlagte per sykehus

48
39
36
33
32
Totalt467

Antall døde i Norge

Kurven viser antall registrerte koronadødsfall i Norge. Dag for dag-tallene hentes fra FHIs rapporter og viser endring fra foregående dag, totaltallene inkluderer foreløpige tall for siste dager innhentet av NRK.

OBS: Det er forsinkelse i dataene, og utslag i grafen skyldes smitte og tiltak som ligger bakover i tid. Dagens tiltak vil man først se følgene av etter noen uker.

Vaksiner

Kartet viser prosentvis hvor mange som er vaksinert i hver kommune. Du kan også søke i boksen under kartet for å finne din kommune.
Tallene oppdateres daglig.

69,3% 75,9% 79,0% 81,3%

Prosent av befolkningen vaksinert