NRK Meny
Normal

– Tyskerne lot oss feire

Da freden kom 8. mai 1945 var det 300.000 tyske soldater i Norge. Lasse Laudal husker han merket seg hvordan tyskerne lot nordmennene feire.

8. mai markering i Kristiansand

– Tyskerne dominerte landet, men de hadde en fabelaktig disiplin og tillot folk og være glade, sier Laudal.

Lasse Laudal

Lasse Laudal satt fengslet på Arkivet da Gestapo brukte det som sitt hovedkvarter på Sørlandet for 70 år siden.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Et par år tidligere hadde han som 16-åring sittet fengslet på Arkivet i Kristiansand, som var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Årsaken var at hans far var motstandsmann. Faren ble henrettet ett år før krigen tok slutt.

Laudal husker at en enorm forventning bygget seg opp 7. og 8. mai 1945, før gleden over friheten ble utløst.

– Allerede på 7. mai om kvelden stod folk utenfor Fædrelandsvennen og ventet på nyheter. Torget var fullt av folk, sier Laudal.

Fant frem radioene

Han forteller at en mengde radioer som var beslaglagt hadde blitt oppbevart på et bedehus i Dronningensgate. Nå ble radioene tatt frem igjen og folk begynte å lytte.

– Radioer stod i vinduer og vi hørte appeller. Det var glede, sier Laudal.

8. mai utspilte det seg enorme gledesscener i Kristiansand, som i mange andre norske byer. For 18 år gamle Lasse Laudal hadde krigen hatt en høy pris.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Klokken 16.40, den 7. mai 1945, offentliggjør avisen Fædrelandsvennen den historiske meldingen om at tyskerne har kapitulert i Europa. Gleden er stor blant sørlendingene. 
Dagen etter, den 8. mai, kan jubelen virkelig slippes løs. Tyskerne kapitulerer i Norge og folk i Kristiansand feirer begivenheten med sydlandsk temperament. Maken til folkeliv i gatene har ikke byen sett siden 1905.
Her noen glimt fra maidagene i Kristiansand 1945. Se den enorme gleden blant folk, det norske flagget som heises til topps over rådhuset og fangene som slippes fri. 
Rettigheter: Dagfinn Pettersen
Tekster: Olav Varen

70 år etter mener Laudal det er viktig å passe på at landet ikke havner i en slik situasjon igjen.

– Vi må være forberedt. Vi må se og lese internasjonale signaler skikkelig, så vi forstår hva som skjer ute, sier Laudal.

– Nært

70 år etter frigjøringen er noen av dagens tenåringer på besøk i gestapokjelleren hvor Laudal satt fengslet for over 70 år siden. Her lærer over 7.000 unge om krigen hvert år.

Johanne Moen Jensen er russ i år og besøkte Arkivet på 70-års dagen for frigjøringen.

– Jeg synes det er uvirkelig at det skjedde her og så nært opp til vår tid. Vi har hørt mye om det, samtidig lever vi i en helt annen virkelighet enn de gjorde for 70 år siden, sier Jensen.

Hun og klassevenninne Oda Nigist Wigstøl tror kunnskaper om det som skjedde er viktig for å forhindre at det skjer igjen.

– Jeg tror det er viktig å markere dager som i dag. I niende klasse hadde vi også Holocaust-dagen. Slike markeringer gir viktig kunnskap, sier Wigstøl.

Created by InfoDispatcher