Hopp til innhold

– Spektakulært stabilt vær

Det foregår en stille endring mot en ny type ekstremvær, ifølge meteorolog Tarjei Breiteig. Nemlig at været holder seg stabilt i lange perioder om gangen.

Tarjei Breiteig

Meteorolog Tarjei Breiteig fra Kristiansand liker å følge med jetstrømmen og håper den sender mye godt vær mot sør de neste månedene.

Foto: Aud Kathrine Danielsen / NRK

Varmere klima og mindre temperaturforskjell mellom nord og sør gjør at vi framover kan forvente at værsystemer holder seg mer stabile over tid enn det de har gjort før.

Det sier meteorolog Tarjei Breiteig fra Kristiansand, som jobber som meteorolog hos Agder Energi.

Breiteig sier at mens vi til nå har vært vant til å tenke på ekstremvær som spektakulære saker som kraftig regnskyll og skypumper over havet, vil vi framover måtte forvente et spektakulært stabilt vær.

– Vi ser forskningsbevis på at været ser ut til å vare lenger om ganga, og at det er det nye ekstremværet, sier Breiteig.

Lange ustabile perioder

Men meteorologen ber oss huske at det ikke bare er godværet som kan bli lenge når det først kommer. Det blir også lengre perioder om ganga med ustabilt vær.

– Også de dårlige periodene varer lenger. Det er ikke bevist hva som er årsaken, men man har knyttet det opp mot isutbredelsen i Arktis.

– Man ser klare trender mot mindre is i Arktis og det har man linket til en mer varig værtype sør for området i Arktis, sier Breiteig.

Når Arktis blir varmere og dermed blir forskjellem mellom Arktis og de varme områdene rundt blir mindre. Dermed får ikke jetstrømmen så store utfordringer og blir mer langsom.

– Jetstrømmen livnærer seg av temperaturkontrasten mellom Arktis og tropiske områder lenger sør og når Arkis varmes opp blir temperaturforskjellen mellom nord og sør mindre. Da blir det mindre energi i jetstrømmen og den har en tendens til å legge seg mer i ro.

– Hvor lange perioder med stabilt vær kan vi få?

– Det kan gjerne være samme værregime i alt fra tre uker til et par måneder om gangen. Hvis du har hatt en periode med veldig fint vær som har vart noen dager, så er ofte det det beste værvarselet at det vil vare noen uker til.

– Selvfølgelig vil du ha skifter mellom disse værregimene og det er ofte da værvarslinga er viktig.

Mindre regn enn normalt i sommer

Meteorologens utsikt for sommeren er klar. Det vil bli mindre nedbør enn normalt i juni, juli og august.

– For sommeren 2015 er det forventet gjennomsnittsavvik i forhold til normalen. Nå er det kaldt i Atlanteren, noe som har sin årsak i masse lavtrykk som kjølte ned havområdene i vinter. Det er en statistisk sikker sammenheng med kaldt hav der og mindre nedbør enn normalt på Sørlandet om sommeren.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Nye løveunger i Dyreparken 00:43
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,08 kr
Dyrest kl. 16 1,11 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %