– Skjønte at vi var i livsfare

Berit Bechen og ektemannen Øivind gledet seg til syv ukers reise i Venezuela, men ferieturen utviklet seg til et mareritt da ferievertene deres ble drept.

Berit Bechen i Venezuela

Berit og Øivind Bechen ble godt kjent med ekteparet som senere ble drept.

Foto: Privat

Ekteparet Berit og Øivind Bechen fra Risør leide en leilighet av ekteparet Shirley og Henry Acosta i republikken Venezuela i Sør-Amerika. Ikke mange dager etter at de møtte dem for første gang, ble utleierne funnet drept.

Venezuela Non Aligned Summit

Øya Margarita utenfor Venezuela er et yndet feriested.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

– Det var grusomt, forteller Berit Bechen til NRK. Hun og ektemannen har ikke fortalt historien offentlig før Tvedestrandsposten omtalte den først denne uken.

Risørparet hadde gledet seg til en lang ferie på øya Margarita i Venezuela. De har vært på samme sted for 29 år siden og hadde utelukkende gode minner.

Mye kriminalitet

Felles bekjente introduserte Berit og Øivind Bechen for paret som leide ut leilighet på feriedestinasjonen de besøkte i februar.

Øivind Bechen i Venezuela

Den opprinnelige planen var at Øivind (på bilder) og Berit Bechen skulle være i Venezuela i sju uker. Det ble med fire uker.

Foto: Privat

– De var veldig hyggelige og på vår alder. Vi fikk god kontakt, sier Berit Bechen.

Utleierne fortalte ærlig om problemene på øya, noe som ga sørlendingene nytt blikk på stedet.

– Det er matmangel, lange køer i butikkene og mye kriminalitet. Vi fikk mange advarsler om hvor vi ikke måtte befinne oss, forteller hun.

De måtte oppholde seg på folkerike strender og holde seg inne om kvelden.

– Vi måtte ikke gå i gater på dagen en gang, hvis det ikke var flere folk i gata.

Politiet på døra

Bechen tilbrakte en hel dag med paret fra Venezuela, og avtalte også å møte dem senere i uken, men hørte ikke mer. Noen dager senere kom politiet på døra. Det hadde vært innbrudd hos utleierne. Paret ble senere funnet drept på grotesk vis.

– Kvinnen var kvalt. Mannen ble torturert og drept med machete.

Ofrene ble partert, brent på et bål og asken ble spredd ut over et jorde.

Venezuela Non Aligned Summit

Store deler av befolkningen i Venezuela lever under fattigdomsgrensen.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

I dekning

Da de fikk vite at utleiernes nøkkelknippe ikke var funnet, ble ekteparet urolige. På knippet hang en nøkkel til leiligheten de leide.

– Da skjønte jeg at vi var i livsfare. Vi fikk telefon fra sønnen vår, som sa «mamma og pappa, kom dere hjem».

Ekteparet brukte alle midler for å holde seg trygge.

– Vi barrikaderte døra. Jeg la en tung stekepanne klar, det var det eneste jeg hadde. Jeg tenkte at jeg skal i hvert fall forsvare meg hvis noen prøver å komme seg inn.

Ekteparet advarer andre mot å reise til landet i Sør-Amerika.

– Vent til det har roet seg, hvis de klarer å få orden på det. Det er krise der nede, avslutter hun.

Fire har tilstått drapet

Lokalt politi pågrep sju personer etter hendelsen. En håndverker som jobbet på eiendommen til paret, er siktet for planlegging og gjennomføring av drapet. Fire personer har tilstått drapet, skriver elsoldemargarita.com.

Laster kart, vennligst vent...

Utenriksdepartementet har per nå ingen spesielle reiseråd for Venezuela. Kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad sier departementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land. Årsaken er vanligvis krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter.

– Opplysninger om generell risiko gis ikke som offisielle reiseråd. Risikoen for å bli utsatt for terrorhendelser, kriminelle handlinger eller naturkatastrofer er faktorer som den reisende må forholde seg til, sier Kopstad.