NRK Meny
Normal

– Skaper utrygghet for barn og foreldre

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Arendal er rystet over at Sørlandet sykehus vil gjøre kutt i barneavdelingene.

Godskesen/barneavdelingen

Ingebjørg Godskesen (Frp) er kritisk til å kutte i barneavdelingene i Sørlandet sykehus.

Foto: Håkon M. Larsen/Benedicte G. Ludvigsen / NTB/NRK

– Jeg kan ikke forstå hvordan dette kan gjøres. Det blir utrygt for barn og foreldre, mener Godskesen.

Sørlandet sykehus forklarer kuttene med en tilpassing til drift og behov. Godskesen ser ingen grunn til å kutte selv om det skulle være god kapasitet akkurat nå.

– Vi vet at det er veldig lett å kutte i ting. Dersom situasjonen bli annerledes er det veldig sjeldent vi får ting tilbake igjen. Når det gjelder barn kan vi ikke ta noen sjanser, sier Godskesen.

– Alltid Arendal

De siste dagene har det blitt kjent at Sørlandet sykehus vil kutte fem sengeplasser og fem årsverk ved barneavdelingene.

Det skal kuttes tre sengeplasser i Kristiansand og to i Arendal. Det er ikke klart hvordan kuttene i bemanning fordeler seg, men Godskesen er mest bekymret for Arendal.

– Det er som regel i Arendal de tar ting fra oss, så det vil ikke forundre meg om det er planen denne gangen også, sier Godskesen.

Ordføreren bekymret

Einar Halvorsen

Arendals ordfører Einar Halvorsen ser alvorlig på at fagmiljøet uttrykker bekymring for de varslede kuttene.

Foto: Svein Sundsdal

Ordfører Einar Halvorsen (H) deler flere av Godskesens bekymringer. Han presiserer at han ikke kan besvare faglige sykehusspørsmål, men når overlege og tillitsvalgt Egil Hagen ved barneavdelingen i Arendal er dypt bekymret, blir også ordføreren bekymret.

– Jeg er like bekymret som Egil Hagen inntil jeg forstår hva dette dreier seg om, sier Halvorsen.

Han deler Godskesens syn på at det er langt vanskeligere å øke bemanning og plasser, enn å kutte.

– Det viser seg hver gang man kutter ned, at når behovet endrer seg så klarer man ikke bemanne opp igjen. Organisasjonen sett under ett forstår jeg ikke at de går løs på barneavdelingen. Vi vet at det i fremtiden vil være behov for en sterk barneavdeling både i Arendal og Kristiansand, sier Halvorsen.

Etterlyser begrunnelse

Arvid Grundekjøn

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn etterlyser en nærmere begrunnelse for kuttene.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) er mer tilbakeholden med å uttale seg om saken, men ser alvorlig på at det er bekymring i fagmiljøet.

– Jeg har ikke faglig grunnlag for å vurdere dette, men når det er bekymring i fagmiljøet gir det grunn til å bli oppmerksom på saken og etterlyse nærmere begrunnelse. Generelt er jeg opptatt av at det må være et godt og adekvat tilbud, sier Grundekjøn.