NRK Meny
Normal

Rusmisbruker « søker» lege

Rusmisbruker Bjørn Axel Bentsen føler seg om annenrangs borger når han oppsøker lege. Han får støtte av lege Dagfinn Haarr, som mener rusmisbrukere diskrimineres i helsevesenet.

Rusmisbrukere diskrimineres i helsevesenet, og får ofte ikke behandling for sine helseproblemer. Det slås fast på lederplass, og i en undersøkelse, som publiseres i Tidskrift for den Norske Legeforening, i dag.

Bjørn Axel Bentsen føler seg som annenrangs borger i helsevesenet.

Rusmisbruker Bjørn Axel Bentsen har ikke bare gode erfaringer med helsevesenet. Han vurderer å «søke» etter ny lege via annonse.

– Hver gang jeg er hos legen, så er han nervøs. Jeg lurer på å sette inn en annonse. Narkoman søker lege, sier Bjørn Axel Bentsen og smiler.

Diskrimineres

Rusmisbrukere diskrimineres i helsevesenet, og får ofte ikke behandling for sine helseproblemer. Det slås fast i en undersøkelse som publiseres i Tidsskrift for den Norske Legeforeningen.

– De diskrimineres usystematisk på grunn av moralisme og dårlig kunnskap, sier fastlege Dagfinn Haarr i Kristiansand.

Dagfinn Haarr

Fastlege Dagfinn Haarr mener legene er for dårlige til å finne andre diagnoser hos rusmisbrukere som å sjekke tannhelse og fordøyelsen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Han har hatt flere hundre rusmisbrukere som pasienter og har lang erfaring med behandling av narkomane.

– Jeg får følelsen av at jeg er en annen rangs borger. Noen i helsevesenet jobber for oss, men det er tydelig at andre ikke vil ha noe med oss å gjøre i det hele tatt, sier Bentsen.

«Nød nok til alle»

Haarr har publisert artikkelen «Nød nok til alle» i tidsskriftet til Den norske legeforeningen. Haarr mener at fastlegene glemmer å sjekke rusmisbrukere for andre sykdommer enn det som er rusrelatert.

– Du glemmer å lete etter den dårlige tannhelsen, ernæringsproblemer, dårlige lunger. Vi glemmer det som vi sjekker hos alle andre pasienter, sier Haarr.

En undersøkelse som er publisert i tidsskriftet viser at en rusmisbruker i snitt har fire sykdomsdiagnoser. En kartlegging av 151 pasienter ved Ruspoliklinikken ved sykehuset i Levanger, viser at legene fant 765 diagnoser.